Zneuctění Lukrécie - Stavovské divadlo

19.5.2018, 19:00 – 21:00

Dvouaktová komorní opera z roku 1946 Libreto Ronald Duncan (1914–1982) podle francouzské hry Andrého Obeyho Le Viol de Lucrèce.

Zneuctění Lukrécie - Stavovské divadlo
  • Adresa:
    Ovocný trh 1
    Praha 1 110 00

Dvouaktová komorní opera z roku 1946
Libreto Ronald Duncan (1914–1982) podle francouzské hry Andrého Obeyho Le Viol de Lucrèce
Jedna z nejslavnějších komorních oper byla šita na míru Brittenově operní společnosti a ještě předtím, než byla uvedena, byla cenzurována a označena za „silně obscénní“. Děj opery se opírá o historickou skutečnost: Lukrécie, žena římského šlechtice Tarquinia Collatina, spáchala sebevraždu poté, co byla znásilněna synem posledního římského krále etruského původu. Příběh v sobě nese ohromné lidské a morální sdělení, je dílem, které dokáže naplnit i svým velmi sugestivním závěrem neseným v křesťanském duchu. Když tvrdě spí vše nevinné a milé, vražda a chtíč se mají k dílu čile.
Těšit se můžete na špičkové mezinárodní obsazení čtyř hlavních rolí: Eva Dřízgová-Jirušová, Jorge Garza (New York), Thomas Weinhappel (Vídeň) a Janja Vuletic (Berlín), která v roce 2008 vyhrála prestižní soutěž TV Mezzo za ztvárnění role Lukrécie. V Brittenově osobité instrumentaci pro komorní orchestr se budou prezentovat koncertní mistři a vedoucí skupin orchestru opery NDM.