V hlavní roli kostka

22.3.2023, 20:00 – 3.6.2023, 21:00

Přijďte si užít vizuálně-pohybovou hru se známou Rubikovou kostkou! Na jevišti Nové scény Národního divadla ožívá v 3D rozměru díky projekcím a videomappingu. CUBE je nejtanečnější inscenací Laterny magiky, ve které se vzájemně propojují filmová iluze a pohyb interpretů. CUBE je hra s perspektivou a s iluzí prostoru. Chcete vidět tanečníka, který šplhá po skleněné stěně Nové scény jako ještěrka?

Cena vstupenky: od 390 Kč
V hlavní roli kostka
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Představení Cube je pokračováním úspěšného projektu LaternaLAB. Hlavní inspirací projektu jsou původní inscenace Laterny magiky, velmi úzké propojení filmového obrazu a živé akce. Tentokrát s využitím současného filmového mappingu z několika různě umístěných projektorů. Výtvarná kompozice vychází z motivu kostky – „cube“, ve všech možných variantách, které nás obklopují. Díky své struktuře a možností 3D vizualizace bude jedním z hlavních motivů Rubikova kostka. Pomocí jednoduché základní scénografie a detailní, přesně zaměřené projekce je možné výrazně měnit její perspektivu, pohyb a povrch, a ovlivňovat tím celkový prostor, dynamiku a čas. Moderní a přesná choreografie podporuje filmovou iluzi a naopak filmová iluze podporuje pohyb interpreta na jevišti.
Inscenace je sledem obrazů, z nichž každý spojuje prostor, obraz a pohyb jiným způsobem – novým prostorovým principem, náladou, energií: je to hra s perspektivou a s iluzí prostoru, naprostá symbióza mezi jednotlivými složkami.

Režie: Pavel Knolle
Scénář: Pavel Knolle, Štěpán Pechar, David Stránský
Scéna a kostýmy: Pavel Knolle
Choreografie: Štěpán Pechar, David Stránský
Hudba: Jan Šikl
Dramaturgie: Jan Tošovský
Projekce, mapping: Jan Hladil, František Pecháček
Asistent choreografie: Zuzana Herényiová
Kamera: Marek Brožek
Střih: Marek Brožek

Vhodné pro publikum od 15 let.

Na nahrávce k inscenaci se podíleli Lucie Silkenová (sólový zpěv) a David Pokorný (sólové housle).
Přibližná délka představení: 1 hodina, hraje se bez přestávky.

"Představení vyznívá moderně ve všech ohledech, variantností výkladu jednotlivých úseků, tanečním jazykem i využitím technologií. (...) Ctí tradici Laterny magiky a zároveň ji posouvá současným směrem."
(Dana Benešová-Trčková, ČT24)

"Divák si odnese zážitek z originálního vizuálního díla, jež ho pohltí a rozehraje v něm emoce stejně jako požitek z tance a jeho energie."
(Petra Bruzlová, Divadelní noviny)

"Cube je inscenací jedinečného druhu. (...) Souhra tanečníků a projekce je jedinečná."
(Charlotta Cornelius, Prag Aktuell)

"Scéna (Pavel Knolle) patří k nejmocnějším celkům projektu a jednoznačně je do ní vkládána silná umělecká intence. (...) … působí jako dokonalá syntéza hudby, tance, obrazu a projekce … (...) Sen a snění jsou na jevišti prostoupeny se surreálným nádechem s tím, co by mohlo být realitou."
(Martina Doležalová, Nenuďte se.cz)