Expozice času ve Šternberku je zábavou pro malé i velké

19. červen 2023, 15:34
Expozice času ve Šternberku je zábavou pro malé i velké

Šternberk je moravské město v Olomouckém kraji, ležící 16 kilometrů severně od Olomouce. Tato jedinečná expozice zaujme nejen milovníky hodin, ale i všechny ostatní. Zopakujete si zde své znalosti, které už jste dávno zapomněli a určitě tu získáte i spoustu nových poznatků.

O expozici času a jejím původu

Vznik expozice vyšel z pojmu „Šternberk – město hodin“. Až do roku 1999 se totiž Šternberk mohl chlubit tímto přízviskem. Vyráběly se zde budíky, nástěnné a stolní hodiny značky PRIM, vyučoval se zde obor hodinář a na hradě bylo umístěno muzeum hodin. Po zániku těchto institucí se časem zrodila myšlenka, otevřít expozici kde je pojetí času kompletní.  Prohlídková trasa Expozice času v sobě zahrnuje 10 sálů, které jsou vybaveny především exponáty ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, Národního technického muzea v Praze, Židovského muzea v Praze a Obuvnického muzea Zlín a je zde vystaveno na 250 exponátů.

O čem expozice času je

Charakter Expozice času má široký záběr. Čas je zde prezentován od Velkého třesku, až k atomovým hodinám. Tato ojedinělá expozice vám osvětlí mj. proces vzniku vesmíru a času, představí rozdílnost kalendářů a času v různých kulturách různých dob a popíše vývoj nejstarších hodin a principy měření času.

Prostor zde dostávají také mechanické hodiny, elektrické a elektronické hodiny a zvláštní hodiny. Nahlédnout můžete také do hodinářské dílny nebo se zaposlouchat do záznamu zvuku 288 českých a moravských zvonů.

Animační programy nejen pro žáky a komentované prohlídky

Animační programy vycházejí svým zaměřením z tematických celků v Expozici času (vesmír, kalendáře, sluneční hodiny, čas a společnost).  Vybrat si můžete z několika programů, které jsou určeny pro skupiny dětí.

V Expozici času je možnost jak komentované prohlídky, tak návštěvy bez průvodce. Komentovanou prohlídku si můžete objednat telefonicky předem, nebo se připojit k již probíhající prohlídce. 

Otevírací doba

říjen až duben: po - pá: 10 - 16 hodin
květen, červen a září: po - ne: 10 – 16 hodin
červenec a srpen: po - ne: 9 – 17 hodin

Expozice času Šternberk

adresa: ČSA 19, Šternberk, 785 01
telefon: +420 587 571 243
e-mail: [email protected]

www.expozicecasu.cz