OLGA (HORRORY Z HRÁDEČKU) - Divadlo Letí Praha (Festival Bez hranic)

Co po mně chcete? Proč to chcete znovu vytahovat? Čekáte nějakou exhibici? Portrét doby? Portrét hrdinky? Olga... Nejlepší přítel pro všechny časy, režimy i roční období. Tohle nesnáším. Když se lidi berou moc vážně...

OLGA (HORRORY Z HRÁDEČKU) - Divadlo Letí Praha (Festival Bez hranic)
  • Adresa:
    Ostravská 1326/67
    Český Těšín 737 01

ANNA SAAVEDRA

Režie: Martina Schegelová

Olga Obrazy ze života Olgy Havlové, který si sama nevybrala, ale který hrdě vzala za svůj. Anna Saavedra, autorka, která v rámci rezidenčního programu Divadla LETÍ napsala hru Tajná zpráva z planety matek, jejíž inscenaci již čtvrtou sezónu s úspěchem uvádí brněnské HaDivadlo, tentokrát věnuje svou pozornost osobnosti Olgy Havlové, někdejší první dámy disentu a první dámy této země.

„Olga (Horrory z Hrádečku)” získala ocenění Inscenace roku v anketě „Divadelních novin”, Pavlína Štorková se umístila na 1. místě v kategorii ženský herecký výkon ve výroční anketě serveru i-divadlo.cz. Inscenace „Olga (Horrory z Hrádečku)” se umístila na 3. místě v kategorii inscenace roku ve výroční anketě serveru i-divadlo.cz . Pavlína Štorková zvítězila v Cenách divadelní kritiky v kategorii Ženský herecký výkon. Anna Saavedra zvítězila v Cenách divadelní kritiky v kategorii Nejlepší poprvé uvedená česká hra roku. Pavlína Štorková byla za roli Olgy v užší nominaci na Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon.

Premiéra: 23. března ve Vile Štvanice, Praha.

Podle divadelní hry z Vily Štvanice zůstal po Olze Havlové prázdný prostor

Vašku, tahle hra je o mně!" říká Olga Havlová po naivně nadšeném a lehce ješitném monologu svého manžela − novopečeného prezidenta − v úvodu inscenace Divadla Letí nazvané „Olga (Horrory z Hrádečku)”. (...)

Hra Anny Saavedry (...) Olgu představuje v nechronologicky řazených obrazech coby ženu, která si svůj osud nevybrala, ale dokázala ho statečně žít. Ženu realistku, která si nepotrpí na velkohubosti ani oficiality, je za všech okolností svá a v dobrém slova smyslu "normální", umí si užít život a vždy stojí za svým manželem.

Nejde tu o překvapivé informace či o převratnou interpretaci mnohokrát propraného. Inscenaci v režii Martiny Schlegelové se ovšem daří divadelně zachytit podstatu Olžina bytí, její samozřejmý, leč nedeklamovaný feminismus, vnitřní sílu a hodnoty, které jako osobnost vyznávala a zosobňovala pro druhé. (...)

Podařilo se připomenout Olgu i jako postavu veřejného života, po jejíž integritě stále zůstává prázdný prostor, na což nepřímo naráží i Havlovo mnohokrát opakované "Olga?!" na konci hry, kdy poprvé zůstane viset ve vzduchu bez odpovědi.

Ester Žantovská, Hospodářské noviny, 4. 4. 2016

OBSAZENÍ

Pavlína Štorková,
Jiří Böhm,
Tomáš Kobr,
Pavol Smolárik

Režie: Martina Schlegelová
Dramaturgie: Marie Špalová
Scénografie: Pavla Kamanová