Ptej se proč? aneb Svět podle Křečka - představení pro děti od 4 let - Divadlo Alfa

14.5.2015, 9:00 – 15.5.2015, 10:00

Inscenace plná otazníků a křečků je vhodná pouze pro zvědavé!

  • Adresa:
    Rokycanská 174/7
    Plzeň 312 00

Proč je moře modré, když voda žádnou barvu nemá? Kde má žížala hlavu? Proč jsou kluci trochu jiní než holky? A proč musí všechno živé jednoho dne zemřít? Na světě je tolik vzrušujících otázek, na které přece stojí za to hledat odpovědi. Hledá je i hlavní hrdina naší hry, chlapec Jirka. A odpovědi na takové a podobné otázky hledá určitě i jeho kamarádka Terezka ä ostatní kamarádi z mateřské školy v jednom velkém západočeském městě, jehož jméno začíná na P. A hledají je všechny děti všude na světě... Ovšem ne všem se dostane poučení přímo od samotného Velkého Křečka, jako Jirkovi v naší hře, která – zábavným a atraktivním způsobem – hledá odpovědi na otázky vskutku podstatné a důležité. Ostatně proto jsme ji zařadili do našeho repertoáru.

Milí rodiče, pamatujete se, kdy poprvé se vaše dítě zeptalo: „Proč?" A kolikrát vám tuto záludnou otázku od té doby položilo? Po zodpovězení prvního „proč?" obvykle nezadržitelně následuje další. A po něm další...Kolik kol většinou vydržíte? Jaký je váš rekord? Otázku „proč?" kladou děti častěji než dospělí. Proč? Protože toho prostě méně vědí anebo se jen ještě nestydí ptát se? Nemají dost jiných starostí nebo si lépe všímají toho, co je opravdu důležité? A jestli, tak proč?

Hra původně vznikla na objednávku loutkového divadla ve slovinském Mariboru, kde měla premiéru na jaře 2011 a v červnu 2012 byla uvedena i na prestižním festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové. Text, (který loni otiskl i časopis LOUTKÁŘ) i inscenaci připravil tým mladých absolventů Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, který pak, o rok později, vytvořil v Divadle ALFA inscenací „Hamleteen". Jako „vedlejší produkt" mariborského pobytu vznikla ještě inscenace „Back to Bullerbyn" , jíž se poprvé představil soubor Športniki (Sportovci) tvořený několika českými a jednou slovinskou absolventkou KALD DAMU.Tato Inscenace získala na podzim 2011 výroční putovní cenu ERIK, určenou nejlepší české loutkové inscenaci uplynulé sezóny (profesionální i amatérské).

Režie T. Dvořák    
Výprava I.Nesveda    
Dramaturgie P.Vašíček    
Hrají A. Procházka ml., Lenka Válková Lupínková, Robert Kroupar, Martina Hartmannová, Marie Mrázková   
Inscenace je určena divákům od 4 let