Objevte svět malých aut na pražské Kampě. Muzeum šlapacích autíček PEDAL PLANET Praha!

18. červen 2023, 23:52
Objevte svět malých aut na pražské Kampě. Muzeum šlapacích autíček PEDAL PLANET Praha!

Muzeum PEDAL PLANET najdete v Cihelní ulici v areálu Hergetovy cihelny v samém srdci historického centra Prahy, jen kousek od Karlova mostu.

PEDAL PLANET je jedna z největších sbírek šlapacích autíček na světě. Tento jedinečný, a tak trochu i bláznivý nápad party nadšenců se stal skutečností v létě roku 2019, kdy vznikla první galerie těchto nádherných hraček na Slovensku ve Vysokých Tatrách. Reakce veřejnosti předčila všechna nesmělá očekávání, a tak se šlapací autíčka rozjela do světa. Vznikla instalace v obchodním centru v Košicích, v muzeu na hradě v Trenčíně, autíčka navštívila i autosalon v Bratislavě a v roce 2020 padlo rozhodnutí o zřízení Muzea PEDAL PLANET v srdci Evropy — v Praze. Díky tomu nyní najdete v novém pražském muzeu výběr více než stovky exklusivních exponátů. Vydejte se na prohlídku krásného světa malých aut, kde se i dospělým splní dětské sny. V muzeu PEDAL PLANET najdete to, co jste ještě neviděli. V několika expozicích spatříte zde více než 100 exponátů šlapacích vozidel z celého světa.

Pedal cars basics

Hned u recepce na vás čeká ikona českého automobilového průmyslu, Praga Baby, v pedálové verzi, která je dílem neznámých, ale určitě "zlatých" českých ručiček. Představí vám zde materiály, ze kterých byla šlapadla konstruována, i jednotlivé typy výrobců těchto autíček. Samozřejmostí jsou speciální stroje, které se vymykají všem standardům, i důkaz, že kopírování skvělých nápadů je staré jako lidstvo samo.

Pedal cars history

Snad každý muž chtěl být v dětství závodníkem. Šlapací verze závodních vozů Formule 1 jsou toho jasným důkazem. Nádherné monoposty z padesátých a šedesátých let minulého století nadchnou všechny příznivce motoristického sportu. Dnes patří ke sběratelsky vzácným a mimořádně ceněným artiklům. A až uvidíte Auto Union Typ C, pochopíte, že dětskou hračkou občas může být i mimořádně technicky složitý automobil.

Art deco cars

Třicátá léta minulého století jsou považována za zlatá léta luxusních automobilů ve stylu Art Deco. A také za začátek automobilových závodů. Odvážní muži, vonící po benzínu, riskující na prašných cestách vlastní životy ve vozech Bugatti či Mercedes dodnes budí respekt. Šlapací auta z tohoto období patří k vzácným exponátům místní džentlmenské jeskyně, ve které najdete i unikátní dvoumístná autíčka od slavné značky Eureka.

Pedal cars world

Světu šlapacích autíček od producentů z celé Evropy je věnováno 1. patro tohoto pražského muzea. Francouzský šarm, italská elegance a britský konzervatismus je doplněn německou precizností a ruským megalomanstvím. Nechybí exponáty z období budování socialismu. Více než 100 exponátů se na pražské Kampě v areálu Hergetovy cihelny těší na vaši návštěvu.

Otevírací doba

Po - Út: zavřeno
St - Ne: 10:30-17:30

Muzeum šlapacích autíček PEDAL PLANET Praha

adresa: Cihelná 2, 118 00 Praha
telefon: +420 725 947 438
e-mail: [email protected]

www.pedalplanet.cz