Valašské národní divadlo je významným kulturním centrem regionu

20. září 2023, 11:23
Valašské národní divadlo je významným kulturním centrem regionu

Valašské národní divadlo je divadelní instituce nacházející se v Karolince u města Vsetín, které leží ve Zlínském kraji. Budova Valašského národního divadla v Karolince se nachází na hlavní třídě s náměstím, na levém břehu Vsetínské Bečvy.

Valašsko je známé pro svou bohatou lidovou kulturu a tradice. Divadlo často reflektuje a oslavuje tyto tradice ve svých představeních a kulturních akcích. Hlavním cílem je obnova a zachování kulturních tradic na Valašsku, činnost pro mládež a příhraniční spolupráce v oblasti kultury se Slovenskem.

Divadlo již od svého založení bylo významným místem pro divadelní umění v regionu Valašsko. Jeho historie a tradice sahají více než půl století zpět. Základní kámen budovy byl položen v roce 1930. Budova byla stavěna dobrovolníky a pomocí sbírek. Budovu odkoupil a dostavěl a ochotnické divadlo provozoval pan Cyril Orság. Po roce 1945 bylo divadlo znárodněno, sloužilo však i nadále kulturní činnosti. Po roce 1989 byla budova navrácena synovi původního majitele, panu Janovi Orságovi. O další provoz a činnost divadla se stará vnučka Cyrila Orsága, paní Marie Chovanečková. Jejím velkým přáním je, aby se lidé sdružovali, aby nacházeli cestu blíž k sobě, aby pootevřeli svá srdce jeden k druhému, neuzavírali se do sebe a měli pochopení jeden pro druhého. Moc by si přála, aby k tomuto účelu toto rodinné divadlo sloužilo a diváci v něm vždy našli pohodu, lásku, potěšení a chvilinku šťastného oddychu.

Valašské národní divadlo pravidelně uvádí různá divadelní představení, koncerty, a další kulturní akce. Jeho program zahrnuje jak místní produkce, tak i hostující umělce a soubory.

Valašské národní divadlo

adresa: Vsetínská 46, 756 05 Karolinka
telefon: +420 604 729 914
 

www.vanadi.net