Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou vás vrátí do dětských let

9. duben 2023, 10:49
Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou vás vrátí do dětských let

Muzeum se nachází v Královéhradeckém kraji v severovýchodních Čechách v Rychnově nad Kněžnou. Najdete ho přímo na rychnovském náměstí v budově bývalé radnice. Již samotné historické prostory dotvářejí atmosféru starých časů. Pojďte se vrátit zpátky do dětství a navoďte si atmosféru bezstarostnosti.

Hračky jsou staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy ukázaly, že si s nimi hrály děti už ve starověkém Egyptě nebo Číně. Posláním hračky bylo vždy nejen pobavit, ale především připravit děti na budoucí život.

Expozice se nachází ve třech místnostech, kde spatříte hračky z let 1880-1980. Snahou muzea je přiblížit život českých dětí v tomto období, proto jsou zastoupeny hračky převážně české a československé výroby.

Chlapecké hračky jsou převážně technické — najdete tu různé stavebnice, stolní hry, hrady, cínoví vojáčci, vláčky a další. Děvčatům se odjakživa nabízely panenky a také hry procvičující drobnou motoriku a tím i nácvik ručních prací. Maminky i holčičky tady mohou obdivovat nejrůznější kočárky, oblíbené pokojíčky, nádobíčka, ale také plyšové medvídky a medvědy. Kromě těchto hraček je tu i funkční parní strojek, elektrický vláček a mnoho dalšího. Expozice se dále pyšní 120 cm vysokou panenkou s porcelánovou hlavou, která byla na zakázku vyrobena kolem roku 1890 a je také na logu muzea. Panenka je doplněna o mimořádně bohatou dobovou výbavu. Domácí loutkové divadlo svého času nechybělo snad v žádné české domácnosti a v muzeu je zastoupeno i s dobovými ceníky. Pro děti je připraveno několik hraček na hraní, oblíbené jsou především kuličkové dráhy.

Kromě hraček si tu můžete prohlédnout také poctivou starou školní lavici a celou řadu dobových historických školních pomůcek. Můžete si přečíst veršovaný školní řád z roku 1930, který vás jistě pobaví.

Muzeum je v provozu od roku 2005 a za tu dobu si získalo řadu příznivců, kteří se sem rádi vrací. Některé exponáty “si zahrály“ ve filmu a jiné byly zapůjčeny na výstavy do dětských zámeckých komnat.

Od roku 2008 se činnost muzea zaměřuje také na zabezpečování rozsáhlých výstav, které jsou připravovány ve spolupráci s městy, místními kulturními organizacemi, správou zámků, muzei všech stupňů, obchodními a informačními centry. Jsou zaměřeny k jednotlivým tematickým okruhům.

Milovníci starých časů a dobré kávy mohou po zhlédnutí expozice navštívit blízkou kavárnu Cafe Sultan, kde vládne pohoda a klid prvorepublikových kavárniček. Kávu si můžete vychutnat uvnitř nebo na zahrádce, děti si mohou pochutnat na čokoládě a je pro ně také nachystaný dětský koutek.

Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou

adresa: Jungovo nábřeží 737, 516 01 Rychnov nad Kněžnou
telefon: +420 732 781 228
e-mail: [email protected]

www.muzeumhracek-rk.cz