Vydejte se probádat památky Řecka

20. srpen 2022, 14:46

Řecko je domovem světoznámých bájí a pověstí. Kde údajně bojoval Achilleus a kde putoval Odysseus? Pokud se vydáte do této oblíbené destinace, historie na vás dýchne na každém rohu. Abyste navštívili všechny známé památky, budete muset tuto nádhernou zemi navštívit hned několikrát. Za prohlídku totiž stojí nejen pevninská část, ale i několik řeckých ostrovů.

zakynthos-gc646b5c02_1920

Řecko: Bohatá historie opředená mýty a bájemi

Mezi českými turisty velmi oblíbené Řecko nabízí nádherné pláže pro pohodovou dovolenou stejně jako i zástupy památek pro poznávací zájezd. Kromě ostrovů se řada z nich nachází i na pevnině, která rozhodně také stojí za návštěvu.

Na pevninské části můžete navštívit Athény, Spartu nebo třeba horu Olymp. K těm nejkrásnějším místům patří také město Delfy zapsané na seznamu UNESCO. Ve výčtu tohoto historického dědictví jsou i monastýry neboli pravoslavné kláštery Meteora. Tyto kláštery jsou zcela unikátní tím, že jsou postaveny na vrcholcích úzkých skal, které jsou jen těžko dostupné. 

Řecko nabízí kromě řady věhlasných památek i skvělou kuchyni. Pro odpočinek po návštěvě Akropole tedy zvolte některou z taveren, kde ochutnáte opravdové místní speciality. K těm patří například souvlaki, což je kuřecí špíz, nebo zapečené mleté maso s lilkem pod názvem musaka.

Kréta: Domov boha Dia

Největší řecký ostrov Kréta vám nabídne nejen pozoruhodné pamětihodnosti, ale také nádherné písečné a oblázkové pláže. Tento ostrov leží nejjižněji z celého řeckého území a nabídne vám teplé klima na letní dovolenou u moře. Když však přijedete na jaře, budete mít ideální podmínky pro pěší turistiku.

Kréta je v řeckých bájích považována za místo narození boha Dia. S řeckou mytologii však souvisí i jedna z nejzajímavějších památek Kréty, a to palác Knóssos. Tento turistický cíl představuje komplikovaný palácový komplex, který byl předlohou pro bájný Mínoův labyrint, kde byl uvězněn Minotaurus.

Hlavní město Heraklion, kde se nachází i zmíněný Knóssos, představuje centrum kultury. Rovněž se zde nachází i letiště, na kterém přistanete, pokud se na Krétu vydáte letadlem. Kromě paláce určitě stojí za návštěvu i benátská pevnost z 16. století a archeologické muzeum. V tom totiž najdete artefakty podobné hodnoty jako v muzeu v řeckém hlavním městě Athénách.

Rhodos: Kde vznikl jeden z divů světa

Rhodos vám stejně jako Kréta nabídne obrovské množství dechberoucích památek. Nachází se zde řada pamětihodností zapsaných na seznamu UNESCO a v dávné minulosti zde vznikl jeden z antických divů světa.

Na tomto druhém největším řeckém ostrově se nachází město Rhodos, kde se nachází významná čtvrť s názvem Staré Město. Ze starověkých dějin zde stojí za návštěvu rhodská akropole a přístav Mandraki, kde kdysi stál Rhodský kolos. Ten je řazen k sedmi antickým divům světa. Z dob středověku zde najdete pozůstatky rytířského řádů Johanitů, kteří zde dříve vládli.

Ani Rhodos nezůstal bez zmínky v řeckých pověstech. Při rozdělování země zapomněl Zeus na boha slunce Hélia, a tak mu stvořil ostrov Rhodos, který každý den ozáří sluncem jako první. A letos můžete i vy sledovat překrásný východ slunce z písčitých a oblázkových pláží, které ostrov nabízí.