V Lázních Velké Losiny byla zahájena stavba unikátního termálního parku s celoročním provozem

22. říjen 2013, 11:17
 V Lázních Velké Losiny byla zahájena stavba unikátního termálního parku s celoročním provozem

Šest bazénů naplněných léčivou termální vodou nabídne lidem nejen příjemnou relaxaci, ale i úlevu unaveným svalům, kloubům či nemocné kůži.Výstavba v České republice ojedinělého Termálního parku byla 21.10.slavnostně zahájena v Lázních Velké Losiny. 

Práce symbolicky započali Ing. Martin Plachý, jednatel Lázní Velké Losiny a ředitel lázeňské společnosti ROYAL SPA, a Ing. Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje. Termální park o rozloze 6 472 m2 předtavuje investici v hodnotě zhruba 130 milionů korun, z toho 22 milionů činí dotace Regionálního operačního programu Střední Morava. Poprvé by se v léčivých minerálních vodách nového Termálního parku měli návštěvníci vykoupat v létě roku 2014. Velikostí a zaměřením bude možné losinský projekt srovnávat s proslulými rakouskými Laa an der Thaya čí Gmünd.

Tři venkovní i tři vnitřní bazény budou stejně jako dětské brouzdaliště naplněny výhradně vodou z našeho termálního minerálního pramene Žerotín. Je prokázáno, že termální sirná voda z Velkých Losin má léčebné účinky na pohybový aparát a na nemoci kůže, jako jsou napříkad různé ekzémy či dokonce lupénka. Největší efekt na zdraví pak bude mít jeden bazén, v němž nebude minerální voda nijak chemicky upravována a v němž budeme doporučovat maximálně třicetiminutový pobyt", řekl Ing. Martin Plachý, ředitel lázeňské společnosti ROYAL SPA a jednatel Lázní Velké Losiny. "Samozřejmě, že koupel v bazénech termálního koupaliště nikdy nemůže nahradit plnohodnotnou lázeňskou léčbu se všemi procedurami. Může být však jejím dobrým doplněním nebo příjemnou relaxací s pozitivními účinky na zdraví pro lidi, kteří se v Jeseníkách rozhodnou strávit dovolenou."

Termální park vznikne na místě současného koupaliště v areálu lázní, které bylo v provozu pouhé čtyři měsíce v roce a nevyhovovalo současným nárokům návštěvníků. Celková plocha zastavěného areálu bude 2 576 m2, velikost vodních ploch pak 1 495 m2. Ve vnitřní části návštěvníci najdou tři bazény (jeden s průplavem ven), dětské brouzdaliště, tobogán a whirlpool. Venku budou další tři bazény a druhý tobogán. Bazény se budou lišit teplotami a zaměřením na klidové a aktivní. Areál bude disponovat několika saunami, prostorem pro poskytování masáží, zázemím pro rodiče s dětmi, restaurací, rychlým letním občerstvením a pěti denními apartmány. Maximální kapacita Termálního parkku by měla být 1 000 až 1 300 lidí v jednom okamžiku.

"Jsem rád, že v Olomouckém kraji vyroste podobný Termální park, na jaké jsme zvyklí například z Rakouska a Maďarska. Nové zařízení může zajímavým způsobem rozšířit nabídku v oblasti cestovního ruchu na Šumpersku," doplnil hejtmamn Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Sirná termální voda ve Velkých Losinách patří mezi nejkvalitnější v České republice a přispívá k relaxaci, uvolnění a při plavání i k posilování svalstva, zvyšuje ohebnost kloubů, odstraňuje křeče ve svalech a upravuje termoregulaci. Účinek podporuje i teplota vody okolo 36 stupňů Celsia. V těchto souvislostech představuje Termální park v Lázních Velké Losiny i důležité rozšíření nabídky Jeseníků tuzemským i zahraničním turistům, kteří sem přijíždějí za odpočinkem. Lázně obohacené v České republice ojedinělým Termálním parkem by se měly stát velmi významnou přidanou hodnotou destinace, která již nyní láká turisty neobyčejnou přírodou a bohatou historií.

Velké Losiny jsou jedny z nejstarších moravských lázní. Zdejší studené a termální sirné vody jsou k léčebným účinkům využívány už pět století. V roce 1592 dal Jan Žerotín postavit dřevěné lázně, ty se v 17. století staly knížecími a i v dalších stoletích se těšily velkému rozkvětu. Termální lázně jsou proslulé v lázeňské léčbě neurologických onemocnění, v současnosti se věnují také bolestivým onemocněním pohybového aparátu, včetně pooperačních stavů. Vzhledem k poloze lázní v podhůří Jeseníků, které jsou proslulé čistotou ovzduší, mohou pomoci i lidem, kteří mají problémy s dýchacími cestami.

Novinky ze Střední Moravy a Jeseníků můžete sledovat na turistickém portálu http://www.ok-tourism.cz/