Tipy na podzimní dovolenou – kam vyrazit na prodloužený víkend?

18. září 2023, 8:08

Podzimní dovolená láká milovníky přírodních barev, gastronomických událostí i tuzemských památek. Vypravit se ale můžete i do teplých krajin. Ve spoustě exotických destinací sezóna teprve začíná a vítají vás zde s otevřenou náručí. Kam se vypravit na podzimní dovolenou?

Obrázek8

Období od září do konce roku využívají turisté ke kratším dovoleným. Prodloužené víkendy spojené s podzimními státními svátky poskytují několik volných dnů k relaxaci u moře nebo třeba v českém wellness. Na své si ovšem přijdou i milovníci turistiky a fanoušci gastronomie.

Výhody podzimní dovolené

Proč na dovolenou vyrazit na sklonku roku místo toho, abyste odjeli už v létě? Podzimní dovolená má několik výhod:

  • Méně turistů – drtivá většina Čechů jezdí na dovolenou v létě. Koncem srpna se většina turistických míst vylidní, a vy si tak užijete dovolenou v klidu a soukromí.
  • Nižší ceny – turistické destinace rozlišují mezi sezónními a mimosezónními cenami. Pokud vyrazíte na dovolenou v říjnu a později, za ubytování a vstupné zaplatíte méně.
  • Příznivější teploty – někteří opalování u moře milují, jiní ho bytostně nenávidí. Jestliže se hlásíte k druhé skupině, rozhodně zvažte dovolenou na podzim.
  • Levnější letenky – zkušení cestovatelé vám řeknou, že nejlevnější letenky k moři se objevují vždy na jaře a na podzim. Mimosezónní ceny jsou až o polovinu nižší než v létě.

Podzimní dovolená u moře

Pokud plánujete dovolenou u moře v září nebo říjnu, pečlivě si rozmyslete destinaci. V destinacích jako Bulharsko, Chorvatsko nebo sever Itálie už sezóna pomalu končí. To s sebou přináší i slabší kvalitu služeb, horší počasí a studenější moře.

Na druhou stranu v severní Africe, na Kanárských ostrovech a v některých asijských státech panují příznivé teploty celoročně. Při návštěvě mimo léto se zde navíc setkáte s osobnějším přístupem a menšími frontami na atrakcích.

Wellness v České republice

Jestliže netoužíte po dlouhé cestě k moři, prohřejte se ve staré dobré domovině. Wellness hotely v České republice poskytují možnost sauny, solária a horké vířivky, což v sychravých podzimních dnech působí jako balzám na duši.

Vydejte se společně do romantického wellness hotýlku v horách a užijte si společný pobyt mimo běžný pracovní ruch. Podzimní prodloužené víkendy jsou k tomu jako stvořené.

Dovolená pro jazykové pohárky

Milujete gastronomii a rádi ochutnáváte luxusní jídlo a pití? Podzim je k tomu jako stvořený. Kalendář gastro akcí se plní právě v prvních chladnějších měsících, které přejí street foodovým stánkům i speciálním akcím v restauracích.

Pokud toužíte po něčem opravdu speciálním, vydejte se na moravské vinobraní. Milovníci piva naopak ocení výlet na východ Čech, které překypují stále oblíbenějšími pivními festivaly.

Cesta do přírody

Pro někoho to nejlepší nakonec… Podzimní příroda je plná barev. Počasí vás sice může překvapit určitými výkyvy – jednu chvíli se kocháte příjemným babím létem a v druhé sháníte pláštěnku, výlety do přírody ale nepochybně patří k tomu nejhezčímu, co konec roku nabízí.

Vydejte se na Vysočinu a navštivte město Třebíč. Druhé největší město Vysočiny nabízí vše výše zmíněné. Najdete zde krásnou historickou čtvrť, příjemné wellness hotely a nespočet gastronomických příležitostí. Třebíčsko-moravská vrchovina je navíc skvělé místo k procházkám.

Vedle Třebíče tu je ale spousta dalších míst k podzimním procházkám, a to například:

  • Toulovcovy maštale u Proseče,
  • Jedlová v Lužických horách,
  • Graselovy stezky u česko-rakouských hranic,
  • Voděradské bučiny,
  • Čertovy skály na Valašsku.

Jak ušetřit na podzimní dovolené?

Pokud chcete ušetřit pár korun, kupujte pobyt na slevových portálech. Zatímco v létě mají ubytování plno, na sklonku roku se hotely předhánějí v tom, který nabídne nižší cenu.

Další možností je vlastní jídlo a pití. Pravidelné Penny akce obsahují lokální biopotraviny a produkty od místních dodavatelů a na prodejny navíc narazíte i v menších městech, takže bez problému nakoupíte i na dovolené.

Nejkrásnější podzimní dovolená

Inspirovali jsme vás k prodloužené dovolené na konci roku? Měsíce babího léta se hodí k dovolené u moře i v českých luzích a hájích. Ubytování je levnější, teploty nižší a fronty kratší.

Podzimní dovolená nabízí řadu možností pro milovníky turistiky, gastronomie i relaxace ve wellness. Ať už se rozhodnete pro cestu do horských destinací nebo mořskou pláž, s vašim výletem budete jistě spokojeni.

Foto: ©Pixabay.com

31.12.2023 – 31.12.2024, 23:59
Fascinující svět optických klamů s více než 150 interaktivními a hlavně zábavnými exponáty. To vše si můžete užít v největším... více
10.11.2023 – 19.5.2024, 23:59
Přijďte se pokochat krásou kostýmů a materiálů či střihů od nejlepších Českých návrhářů! Připravili jsme pro vás originální... více
20.2.2024 – 31.8.2024, 23:59
Lovci znaků přibližují interaktivní formou písmo i komunikaci od jejich prvopočátku. Vezměte děti a pojďte jim ukázat, co je telegraf... více
1.10.2023 – 31.12.2025, 23:59
Potřebujete zajistit firemní poradu, teambuilding, workshop nebo školení? Sháníte unikátní místo, kam vyrazit s předškoláky a... více
4.5.2024, 8:00 – 5.5.2024
20. ročník motozávodů Slovácký okruh s podtitulem O cenu Milana Šobáně staršího se uskuteční o víkendu 04.-05. května 2024 ve... více
4.5.2024, 10:00 – 5.5.2024, 15:00
O víkendu 4.-5.5. 2024 se hrad Točník již po 27. promění v sídliště pravěké tlupy oddílu experimentální archeologie Mamuti. Na... více
4.5.2024, 22:00 – 5.5.2024
Známá polsko-kubánská vokalistka s medově sametovým hlasem, která okouzlila obecenstvo po celém světě, zazpívá opět v Jazz Docku! více
4.5.2024, 23:59 – 5.5.2024, 1:59
V Čechách se pravidelně 30. dubna slaví Den zvoníků. Aby jste si s námi tuto událost mohli užít i vy, naplánovali jsme Den zvoníků na... více
4.5.2024 – 8.5.2024, 18:00
Vážení přátelé středověké historie a vážení návštěvníci, chtěli bychom vás srdečně pozvat na nezapomenutelnou událost, která... více
4.5.2024 – 12.5.2024, 23:59
Od 4. do 12. května 2024 uvede Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Janáčkovou filharmonií Ostrava už podruhé a ve vlastním... více