Při dovolené v zahraničí myslete na dostatečné pojištění

4. říjen 2021, 14:35
Při dovolené v zahraničí myslete na dostatečné pojištění

Pojistit se při cestě do zahraničí je dnes považováno v podstatě za samozřejmost. Na druhou stranu řada lidí spoléhá například na pojištění, které nemusí být dostatečné. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, tak si ověřte, co vše vaše pojištění na cesty kryje, protože typicky je součástí zájezdu a řeší to za vás právě cestovka. Pokud cestujete sami, tak se zase nemusí vyplatit spoléhat třeba pouze na pojištění ke kreditce, které často bývá pouze základní a pro mnoho situací nedostačující.

Co vše je důležité mít na cesty pojištěno?

Je toho více, co si můžete chtít před cestou pojistit. Základní pojištění se samozřejmě typicky vztahuje na léčebné výlohy, ale pojistit se můžete daleko více a lépe. Řada z těchto věcí je přitom rozhodně na zvážení. Kromě léčebných výloh se tedy může typicky jednat také o:

  • Ztrátu zavazadel
  • Úraz
  • Osobní odpovědnost

Ztráta zavazadel je vždy velmi nepříjemná záležitost a pojištění tomu zabránit nedokáže. Můžete však být klidnější, pokud víte, že nepřijdete o finanční hodnotu vašich zavazadel. Je potřeba na toto pojištění myslet zejména proto, že ztráta zavazadel není rozhodně něčím výjimečným. V některých případech je lze sice dohledat a vrátí se vám po krátkém výletu na jiné letiště, ale ne vždy se to podaří.

Dobré je být pojištěn také nejen na léčebné výlohy v souvislosti s onemocněním, ale také pro případ úrazu. Zejména pokud plánujete v zahraničí provozovat třeba extrémní sporty, je více než žádoucí, abyste byli pojištěni pro případ úrazu při dané činnosti. Úraz se vám ale může stát při zcela běžné turistice na nejrůznějších atrakcích na moři, v horách apod. Často, jak už to, tak bývá, celá situace vyplyne z něčeho zcela banálního.

Nezanedbatelnou míru rizika mohou představovat také situace, pokud způsobíte někomu škodu vy sami. Od toho je tady pojištění osobní odpovědnosti, které vás pojistí pro případ škod na majetku, zdraví, ale také při škodách finančních. Příklade újmy na zdraví je třeba situace, pokud srazíte někoho na sjezdovce. Dejte si vždy pozor na platnost pojištění, zda platí i v zahraničí. Dejte si pozor také na limity.

Porovnejte si nabídky pojišťoven

Než si sjednáte libovolnou pojistku, je rozhodně žádoucí, abyste si porovnali nabídky jednotlivých pojišťoven. Díky tomu si můžete vybrat pro vás výhodnou pojistnou smlouvu. Pro tyto účely je dobré využít srovnávače pojištění, kde si přehledně zobrazíte výhody každé nabídky. Můžete tak snadno porovnat nabídky vedle sebe a není potřeba složitě pátrat po informacích u jednotlivých pojišťoven. Srovnávače vám také nabídnou:

  • Nezávazný výpočet pojistky
  • Široké možnosti připojištění

Můžete si nechat spočítat pojistku dle vašich představ, a to buď online nebo po telefonu. Vždy v závislosti na tom, jaké máte požadavky vám je takový srovnávač schopen nabídnout nejlepší produkty. Můžete si také snadno zvolit připojištění v závislosti na typu vaší dovolené, zda se jedná o letní nebo zimní dovolenou, dovolenou v Česku nebo dovolenou v zahraničí.

Snadné sjednání online

Nezanedbatelným benefitem srovnávačů cen a parametrů pojištění je také možnost sjednat si pojistku z pohodlí domova po internetu. Takové online pojištění pro vás pak znamená zjednodušení po všech stránkách, což se v době, kdy se už pomalu balíte na cestu, rozhodně hodí. Pojistit se takto přitom zvládne opravdu každý.

Svou roli má také cílová destinace a doba pobytu

Při sjednání pojištění pro vaši konkrétní dovolenou je důležité myslet dopředu na to, že se to bude lišit dle cílové destinace a také délky pobytu. Odvíjí de od toho nejen cena pojištění, ale také třeba další možnosti připojištění. Z pohledu délky pobytu se také rozlišuje:

  • Krátkodobé pojištění
  • Dlouhodobé pojištění

Drtivá většina lidí pro běžnou dovolenou využije krátkodobé pojištění. Pokud však v zahraničí plánujete zůstat déle, je od toho dlouhodobé pojištění. Tento druh cestovního pojištění se potom sjednává typicky při pobytu delším než 2 měsíce.

Dejte si pozor, na co se vaše pojistka vztahuje a pozor na pravidla!

Již jsme se tohoto tématu dotkli okrajově výše, a sice, že sjednání cestovního pojištění není samo o sobě všespásné. Je potřeba vědět, na co vše se potřebujete pojistit. Je potřeba na to upozornit zejména ve vztahu k provozování adrenalinových sportů, kdy na určité činnosti je potřeba být v tomto ohledu pojištěn.

Není to ale jen o tom, je to také vždy o dodržování pravidel. Pokud porušíte tato pravidla, typicky pokud vstoupíte na daném území někam, kde nemáte, nebo jiným způsobem porušíte zákon, automaticky také většinou porušíte podmínky pojistné smlouvy. V konečném důsledku to znamená, že vám pojišťovna nemusí nic vyplatit, i když jste byli na danou činnost pojištěni.

Nově jsou tady covidové doložky

S ohledem na aktuální situaci ve světě je potřeba myslet také právě na situaci kolem koronaviru. Tato doba je pro cestovatele i běžné turisty velmi složitá, a tak si rozhodně dopředu zjistěte, co vše potřebujete mít před cestou do daného státu. Zejména případné očkování nebo test s určitou platností apod.

Některé pojišťovny také mají pro onemocnění COVID-19 speciální covidové doložky, díky kterým se můžete lépe připojistit na toto konkrétní riziko. Nemusí se přitom jednat pouze o to, že covidem onemocníte, ale také o související nepříjemnosti. Zde patří třeba náklady v souvislosti s nařízenou karanténou, náklady na vynucené prodloužení pobytu, nutnost přebookování letu nebo také storno zájezdu z důvodu zhoršení epidemiologické situace v konkrétní zemi.