Hamr na Jezeře

21. listopad 2022, 14:25
Hamr na Jezeře

Hamr na Jezeře leží uprostřed překrásné přírody s borovými lesy a výraznými pískovcovými útvary u Hamerského jezera pod vrcholem Děvín a sousedním vrcholem Ostrý (Hamerský špičák).

Historie

Obec je poprvé připomínána roku 1322, kdy je uvedena první písemná zmínka o části obce Útěchovice a pánu Blektovi z Útěchovic. Tvář obce v údolí řeky Ploučnice se několikrát proměnila. V 16. století byl v obci vybudován mlýn na Ploučnici a několik hamrů na zpracování železné rudy (limonitu) těžené z nedalekého Děvína a jeho blízkého okolí. Na konci 19. století se Hamr stal vyhledávaným lázeňským letoviskem. Byla zde postavena řada penzionů a vilek, čímž místo nabylo honosného lázeňského charakteru známého i z filmu Dovolená s Andělem s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. Další, nepříliš slavný osud obce se datuje k polovině 20. století, kdy se Hamr na desetiletí stal centrem těžby uranové rudy. Od roku 1993 se ovšem Hamr navrací postupně ke své zašlé slávě a přízvisku „Riviéra severu“.

Památky

Z historických památek obce určitě stojí za zmínku:
Zřícenina hradu Děvín - Královský hrad byl založený před rokem 1250 rodem Markvarticů na vrchu Děvín, jenž je součástí Ralské pahorkatiny. Děvín nebyl nikdy dobyt a svou rozlohou patří k našim největším hradům.

Kaple Panny Marie - Pomocnice křesťanů Nad obcí na Křížovém vrchu můžeme spatřit novogotickou, pocházející z roku 1830. V blízkosti obce nalezneme také Sochorův pomník, jenž je památkou na tragickou smrt generála Čs. armády Antonína Sochora.

Hamerské jezero (Hamerský rybník) - O rozloze 56 ha bylo založeno pravděpodobně v 16. století jako panský rybník a od konce 19. století využíváno k lázeňské rekreaci. V jeho okolí se rozprostírá i několik přístupných chráněných přírodních památek, jako např. botanicky cenné rašeliniště Černý rybník, dále přírodní památka Široký kámen a unikátní Skalní divadlo s výraznými pískovcovými útvary a populací chráněných druhů živočichů a rostlin.

Stohánek - V neposlední řadě zmíníme významný skalní útvar strážní hrádek se zbytky středověkého osídlení a s výskytem vzácných druhů rostlin. Historickou zajímavostí z 18. století jsou i pozůstatky místností vytesaných do skály, ve kterých údajně přebýval poustevník.

Obcí dnes prochází významné turistické cesty i cyklotrasy vedoucí do Mimoně a dále do bývalého vojenského prostoru Ralsko, čímž se Hamr na Jezeře stal startovním místem do tzv. Cykloráje Podralsko.

Odpočinek a rybolov

Obec nabízí možnost rybaření na zakoupené povolenky k rybolovu a ubytování v klidném prostředí lesního autokempu. Zdejší jezero je napájeno ramenem řeky Ploučnice (Hamerskou strouhou), na které se nedaleko nachází také Chrastenský vodopád.

Hamr na Jezeře

adresa: Obecní úřad  Hamr na Jezeře, Děvínská čp. 1, 471 28,  Hamr na Jezeře
telefon: +420 487 851 822
e-mail: [email protected]

www.obechamr.cz

Autocamp Hamr na jezeře

- možnost stanování i v lese
- umístění caravanů
- chatky
- sociální zařízení s teplou vodou
- koupání, pláž při Hamerském jezeře je součástí kempu
- půjčovna loděk

www.kemphamr.cz

Akce města Hamr na Jezeře a okolí