Ochutnejte Harrachovské léto. Vzrušující i plné pohody

18. červenec 2021, 23:33
Ochutnejte Harrachovské léto. Vzrušující i plné pohody

Závodní a sportovní auta různých značek i roků výroby, legendární Jawy 50 ‚fichtly‘, smršť kapel při Keltské noci, cyklistické i běžecké závody, spanilé jízdy po ‚Zubačce‘ na vysloveně prázdninová témata a na úplný konec nádherné zklidnění se slavnou šansoniérkou.

Letošní léto v Harrachově, největším rekreačním středisku v západních Krkonoších, bude jako vždy plné zábavy, pohybu a skvělých zážitků.

Většina z nich na Vás čeká přímo v centru malebného horského městečka v blízkém sousedství lanovky na Čertovu horu, jež je pomyslným výtahem do nejvyšších pater skvostné krkonošské přírody.

Přímo u spodní stanice lanovky začíná v sobotu 17. července v 10 hodin první měřená jízda do vrchu, která je součástí třídenní Auto Show Harrachov, setkání sportovních a závodních automobilů. Do cíle trasy dlouhé skoro kilometr dorazí piloti na doskočišti mamutího skokanského můstku. Účastníci motoristické show se v Harrachově sejdou již v pátek 16. července odpoledne a místní obyvatelé i turisté si mohou prohlédnout jejich vozy zaparkované pod harrachovským ‚mamutem‘. Kdo je chce mít jako na dlani, ať zkusí pohled z lanovky, stoupající na Čertovu horu po levé straně ojedinělého autoparku.

V sobotu v pravé poledne se majitelé závodních a sportovních veteránů vydají na spanilou jízdu Harrachovem na počest zakladatele Auto Show Harrachov Miloše Balabána. Druhá měřená jízda následuje ve 13 hodin. Prohlídky historických vozů jsou samozřejmostí stejně jako zábavné akce pro děti.

Sobota 17. července představuje opravdu nabitý den. Město Harrachov se stane cílovou stanicí jízd historických vlaků po ozubnicové železniční trati z Tanvaldu a Kořenova. Skřítek Jizeráček připravil pro rodiny s dětmi bohatý program.

O týden později, v sobotu 24. července zaplní Harrachov běžci, jimž je lesní cesta milejší než tartan nebo asfalt. CSG Tri Team pořádá společně s TIC krosový běh v okolí Harrachova. Lze si vybrat ze dvou odlišně dlouhých tratí a závod začíná v 10 hodin dopoledne.

Ve stejný víkend zamíří do Harrachova vyznavači zcela jiných soutěží, a sice pivních. Pivovar Novosad a syn pro ně uchystal již 18. pivní slavnosti ve sklárně a minipivovaru. Váže se k nim tradičně spousta muziky od country až po punk a také prohlídky památné sklárny z roku 1712 nebo výhodný nákup výrobků z českého křišťálu.

Přelom července a srpna oživí hudební večer skupina Jam & Bazar. Na louce za městským úřadem to populární kapela ‚rozbalí‘ v pátek 30. července v 19 hodin. Pódiová show ve stylu sedmdesátých a osmdesátých osloví především fanoušky retro muzic.

Za retro se dá označit rovněž nohejbalový turnaj trojic. V sobotu 31. července se od 8 hodin ráno uskuteční již 39. ročník. Hostí ho jako obvykle proslulý nohejbalový areál Na Hřebenkách.

V druhé polovině prvního srpnového týdne bude Harrachov dějištěm také jedné hodně letité a stále mimořádně populární akce – hudebního festivalu Keltská noc. Pod mamutím můstkem a vedle lanovky na Čertovu horu čeká návštěvníky od 5. do 7. srpna třídenní gejzír muziky, o který se postarají například Tři sestry, Horkýže slíže, Alkehol, Trautenberk, Wohnout, Inekafe, De Bill Heads, jakož i Krkonošská dechovka.

Sedmý srpen lze označit za výživný, poněvadž na tanvaldsko-kořenovsko-harrachovské ‚Zubačce‘ připomenou železničářští nadšenci slavnostními jízdami 60. narozeniny ozubnicových lokomotiv T 426.0.

Ve středu 11. srpna nabídne harrachovské letní kino na louce za městským úřadem komedii s Ondřejem Vetchým ‚Bábovky‘. Promítání s občerstvením odstartuje v 21 hodin. Na stejném místě potěší zanedlouho malé a velké návštěvníky Kamzík Fest se zpěvem, tancem, rozpustilým dováděním či kreativními prvky. Do kalendářů si Kamzík fest zapište k neděli 15. srpna a připravte se také na vystoupení skupiny Mirai.

V sobotu 21. srpna potěší ‚Zubačka‘ Borůvkovou sobotou. Jak název napovídá, půjde o hody svázané s modrými lesními plody.

Srpnem však léto nekončí ani v Harrachově. Na sportovním stadionu u Skicentra se v sobotu 11. září koná Fichtl Cup – závod malých motocyklů do 50 cmᶾ v kategoriích Klasik, Speciál a Ořežplech. Trénink mohou diváci vidět od 10 hodin, start závodu je ve 12 hodin.

V sobotu 18. září od časného rána budou v Harrachově cyklistické závody Prima Cup – Kross Harrachov. V areálu SKP Harrachov počítají pořadatelé se třemi trasami a také závodem pro děti.

Za týden proběhne na ‚Zubačce‘ bramborové ukončení sezóny, k němuž přísluší bramborové hody.

Tečku za harrachovským létem plným příjemného vzrušení i bezstarostné pohody udělá v neděli 26. září v 19 hodin koncert v kostele sv. Václava. U příležitosti zavěšení nových zvonů zazpívá Lenka Filipová. Zazní nejen její slavné hity, ale i úpravy světově proslulých skladeb pro klasickou kytaru, úpravy lidových písní, šansony nebo keltské písně z nového alba Oppidium.