ATOMMUZEUM Javor 51 se jako jediné muzeum u nás zabývá jadernými zbraněmi

13. listopad 2023, 22:21
ATOMMUZEUM Javor 51 se jako jediné muzeum u nás zabývá jadernými zbraněmi

ATOMMUZEUM Javor 51 leží uprostřed krásných brdských lesů. Jedná se o jedinečné muzeum jaderného zbrojení, které naleznete v podzemním bunkru mezi vesničkami Míšov a Borovno v Brdech.

ATOMMUZEUM Javor 51 je jediný sklad jaderné munice na světě otevřený veřejnosti. Bývalo to nejstřeženější a nejutajovanější místo v bývalém Československu. Ve východní Evropě existovalo celkem 12 lokalit, kde se skladovaly jaderné zbraně. Pro veřejnost se dochovala jediná. Navštivte místo, kudy kráčela historie.

Účely tohoto místa mají široký záběr. V době studené války byly na místě dnešního muzea skladovány jaderné hlavice. V 90. letech zase bankovky a mince, které byly staženy z oběhu v době přechodu z Koruny československé na Korunu českou. Pak zde zase na několik let spočinuly ostatky 4 400 bývalých vojáků Wehrmachtu, kteří padli na území České republiky.

Jedinečný bunkr, správně řečeno depot nebo sklad, je skryt uprostřed krásných brdských lesů. Pod tunami betonu zde ležely desítky kusů jaderné munice, které byly schopny zničit půlku Evropy a které by v případě konfliktu byly odpáleny z území bývalého Československa. Zajímavostí je, že od roku 1968 do roku 1990 do interiéru depotu nebyl vpuštěn jediný občan Československa.

Můžete si projít celý depot včetně kompletně dochovaného technického zázemí. Ve čtyřech tematických sekcích se dozvíte zajímavé informace z dob studené války. Uvidíte, jak vypadá silo na odpálení jaderné rakety v Kazachstánu. Dozvíte se, kde Američané ztratili před padesáti lety tři jaderné pumy. V první části prohlídky na vás dýchne duch studené války. V dalších sekcích nahlédnete pod pokličku sovětského a amerického jaderného programu. A nakonec se dozvíte o jediném smysluplném využití jaderné energie, a to pro mírové účely. Projdete si zachovalé technické zázemí. Bohužel mnoho zařízení zůstalo zahaleno tajemstvím a můžeme se tedy pouze dohadovat, k čemu přesně sloužilo.

Prohlídka trvá zhruba hodinu. Po tuto dobu budete pod úrovní země obklopeni mnoha tunami betonu. Proto je zde i v létě trvale 7 stupňů. Je tedy doporučeno teplé oblečení. Kdyby vám i přesto byla zima, můžete kdykoli v průběhu prohlídky vyjít na čerstvý vzduch a zase se vrátit. Základní občerstvení včetně drobných upomínkových předmětů je k dispozici v improvizované recepci.

Návštěvu tohoto místa můžete spojit s procházkou k Padrťským rybníkům nebo procházkou po okolních lesích.

ATOMMUZEUM Javor 51 provozuje a vlastní Nadace Železná Opona.

ATOMMUZEUM Javor 51

adresa: Míšov, Brdy
e-mail: [email protected]

www.atommuzeum.cz