Na Vánoce se svezte za pražskými betlémy historickou tramvají

10. prosinec 2023, 23:25
Na Vánoce se svezte za pražskými betlémy historickou tramvají

Nezvykle klečící pana Marie, technika kašírování nebo výjev s až 48 postavami. Jak vypadá narození a vítání Ježíška podle představ různých autorů, se budou moci přesvědčit všichni, kteří se mezi vánočními svátky vydají na cestu linkou 22 nebo historickou 42. Tato historická tramvajová linka číslo 42 propojuje významné turistické cíle v Praze. Trasa linky je vedena převážně historickým centrem a funguje na principu hop-on, hop-off. Linka 42 je v provozu jen v sobotu, neděli a o státních svátcích. Na této speciální lince neplatí tarif PID, ale speciální jízdné – jízdenka na 24 hodin od zakoupení.

Tato historická tramvaj, která je vypravená Dopravním podnikem hl. m. Prahy, má za úkol svézt zájemce k pražským kostelům, ve kterých budou o letošních Vánocích vystaveny betlémy od umělců 21., 20., ale i předchozích století. Tramvajová linka zájemce přiveze do blízkosti několika pražských kostelů, kde si budou moci prohlédnout ručně vyráběné umělecké betlémy. Kde se které betlémy nacházejí, zjistíte na www.krestanskevanoce.cz.

Vánoce bez betlémů jsou asi jako Vánoce bez vánočního stromečku. Jsme proto rádi, že se do tohoto projektu můžeme zapojit a usnadnit lidem dopravu mezi konkrétními kostely. Jízdenka, kterou si cestující budou moci zakoupit v den konání přímo v tramvaji, bude platit ve všech spojích mimořádné linky ve vyznačený den. Pojedou-li prvním spojem a u kostela vystoupí, můžou nastoupit bez problémů do dalšího spoje ve stejném nebo v opačném směru,“ říká Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla.

Betlémem lze označovat umělecké zobrazení scény z Ježíšova narození. Mohou být různě zdobené a mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako jsou dřevo, keramika nebo jiné. Některé betlémy jsou pohyblivé a obsahují detailní sochy postav. Betlém má dnes svou nepopiratelnou úlohu nejen v křesťanském životě, ale patří k vánočním atributům v životě téměř každého z nás. Putování za betlémy je v Praze je oblíbeným zážitkem pro turisty i místní obyvatele, kteří si rádi prohlížejí různé umělecké a tradiční zobrazení vánoční scény.