KEB' MO' vydává 14. června nové studiové album Oklahoma, 16. července koncertuje v Divadle Archa v Praze

12. červen 2019, 16:05
KEB' MO' vydává 14. června nové studiové album Oklahoma, 16. července koncertuje v Divadle Archa v Praze

Na albu Oklahoma (Concord Records) se jako hosté podíleli i další umělci: Taj Mahal, Rosanne Cash, Robert Randolph, Jaci Velasquez a autorova manželka Robbie Brooks Moore

V rámci evropské části letošního turné Keb´Mo představí svůj sólový program 16. července v pražském Divadle Archa. Koncert bude součástí seriálu BlueFest a v roli předskokana si zde zahraje i rakouský bluesman Ripoff Raskolnikov.

Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji Goout a na pokladně Divadla Archa.

„Víc mě zajímá, jak sám sobě udělat radost a vydávat desky, na které jsem hrdý a které mě utvrzují v pocitu, že jsem pro ně udělal všechno, co bylo v mých silách. Když se líbí i dalším lidem, je to třešnička na dortu,“ říká Keb’ Mo’ na adresu své nové nahrávky Oklahoma, která má vychází 14. června 2019 pod značkou Concord Records.

Jeho slova potvrzuje čtvrt století trvající hudební kariéra, během které tvorba charismatického zpěváka, kytaristy, písničkáře a čtyřnásobného držitele Grammy vždy odrážela témata, která sám prožíval a zajímala ho. V jejím průběhu se proslavil schopností těžit ze svých důkladných znalostí amerických hudebních kořenů a přetvářet je v nesmírně expresivní, hluboce osobitou hudbu.

To platí i u alba Oklahoma, jehož široké tvůrčí obzory odkazují k rozlehlým pláním eponymního amerického státu. Uznávaný hudební veterán Colin Linden (The Band, Bruce Cockburn), který se ujal produkce, dokázal v deseti skladbách dokonale obsáhnout mnohovrstevnatý talent autora a interpreta, jenž tak mohl přivést na svět nahrávky patřící k těm nejdobrodružnějším a nejosobitějším v jeho kariéře.

„Základní myšlenku alba máte v určitém období už nějak vpletenou do života,“ tvrdí Keb’ Mo’. „Všechny písničky pramení z důležitých celosvětových otázek a témat, která mě oslovovala v době, kdy jsme na projektu pracovali.“

Inspirace pro titulní skladbu „Oklahoma“ vznikla v roce 2013, kdy Keb’ do tohoto státu přijel zahrát na benefičním koncertě spolu s Kennym Waynem Shepherdem. Na vlastní oči tu viděl následky ničivého tornáda. „Přemýšlel jsem, jaké to asi je, žít v Oklahomě, a o všech skvělých lidech, kteří odsud pocházejí,“ vzpomíná. Měl jen nápad na melodii písničky o Oklahomě a velice malé osobní vazby na tento stát, a tak nechybělo mnoho a skladba nikdy nevznikla. Jenže pak ho osud svedl dohromady se zpěvačkou Darou Tucker, která z Oklahomy pochází. Společně se rozhodli vykreslit složité podhoubí americké historie, která prošla jejím domovským státem. Původní obyvatelé Ameriky a jejich tragédie, přírodní i lidmi zaviněné katastrofy, úžasní hudebníci a Tulsa Sound, drsnost i síla Západu – to vše v písni zaznívá. Za pozornost stojí zmínka Greenwoodu (jedné z čtvrtí druhého největšího oklahomského města Tulsy), kterému se na začátku 20. století přezdívalo „Černá Wall Street“, a jenž byl v roce 1921 zničen během jednoho z nejstrašnějších masakrů v dějinách amerických mezirasových vztahů.

Naléhavost skladbě mistrovsky dodává lap steel hostujícího Roberta Randolpha. „Chtěli jsme, aby píseň zněla radostně a ozývala se v ní síla a houževnatost,“ říká Keb’. „Pak přišel Robert a trochu ji okořenil. Výsledek byl překrásný a mně bylo hned jasné, že musí být na desce. Nakonec jsem ji vybral jako titulní.“

Keb’ je už dávno známý svou zálibou v dobrodružném výběru hudebních spolupracovníků, a tak i pro Oklahomu sestavil náležitě působivé obsazení. Rosanne Cash propůjčila svůj mocný hlas a nekompromisní výraz aktuální feministické hymně „Put a Woman In Charge“.

„Původně to měl být samostatný singl, ale to, jak se písnička nakonec vyvinula, se mi tak líbilo, že jsem ji musel dát na desku,“ poznamenává Keb’. „S Rosanne jsem nikdy předtím nespolupracoval, ale někdo říkal, že by se jí to mohlo líbit. Souhlasila, nahrála svůj part a prostě to fantasticky sedlo,“ popisuje Keb’ spolupráci na skladbě. „Chodu naší země je potřeba dodat trochu pečující ženské energie.“

Hvězda latinskoamerického křesťanského popu Jaci Velasquez zase nazpívala strhující vokály v „This Is My Home“, procítěné poctě nesnázím a zápasům přistěhovalců, která nenásilně polidšťuje téma, jež se často stává příčinou nesvárů.

Legendární ikona tradiční americké hudby Taj Mahal, s nímž Keb’ Mo’ spolupracoval na společném albu TajMo z roku 2017, oceněném Grammy, se přidává v jímavé environmentální hymně „Don’t Throw It Away“. Skladba „The Way I“ se zas až bolestivě přesně dotýká tématu deprese. Dechberoucí intimita prostupuje milostnou píseň „Beautiful Music“, v níž zazní nezapomenutelný duet interpreta s jeho manželkou Robbie Brooks Moore.

Celkově si album Oklahoma – jež Keb’ věnoval své matce Lauvelle Cole, která zemřela v září 2018 ve věku 91 let – udržuje působivou míru emotivity v celém svém průběhu, a stává se tak jedním z jeho nejpřesvědčivějších počinů. „Pracoval jsem na spoustě nahrávek pro jiné lidi, tak jsem měl strach, že by to mohla být slabá deska, protože jsem se tolik nesoustředil a moc jsem se rozmělňoval. Ale sečteno a podtrženo – našli jsme ty správné písničky a dali jim ten správný feeling a teď jsem na ni opravu moc pyšný.“

Od raných 90. let, kdy se objevil na scéně, si Kevin Roosevelt Moore (od roku 1994 vystupující pod pseudonymem Keb’ Mo’) budoval pověst mistra mnoha bluesový stylů, který dokáže uchopit tradiční postupy současným způsobem a má výjimečný cit pro příběh a vyprávění. Kromě vydání řady vlastních oceňovaných nahrávek propůjčil své nadání mnoha divadelním a filmovým projektům a spolupracoval s plejádou významných hudebníků mnoha žánrů. Zároveň jeho autorské písně zpracovala široká škála uznávaných umělců. Hlasitě také vystupuje pro zachování a propagaci blues a podílí se na charitativních akcích na podporu hudebního vzdělání.

Jeho kytarová virtuozita mu vynesla již třetí pozvání na prestižní festival Erika Claptona Crossroads a inspirovala i přední světové výrobce kytar. Značka Gibson po něm pojmenovala akustické kytary Keb’ Mo’ Signature Bluesmaster a Bluesmaster Royale a společnost Martin Guitars vydala signature model HD-28KM Keb’ Mo’ Limited Edition. Keb’ Mo’ se také objevil ve filmu a televizi: v dokumentu Can’t You Hear the Wind Howl z roku 1998 si zahrál Roberta Johnsona, třikrát se objevil v televizním seriálu Touched By An Angel a ztvárnil hlavní roli ve filmu Signed, Sealed, Delivered: Higher Ground z produkce televizního kanálu Hallmark. Vystupoval také v Bílém domě pro prezidenta Obamu.

„V jednu chvíli jsem zjistil, že nejde jen o to, psát dobré písničky s dobrou melodií a textem, ale že se v nich taky musí něco dít,“ tvrdí Keb’ Mo’, který se před devíti lety s celou rodinou přestěhoval z Los Angeles do Tennessee. „A tak jsem začal hodně času trávit přepisováním textů, nahráváním a přehráváním – opravdu jsem na tom dřel. Dospěl jsem k pochopení mechanismu, jakým slova písně fungují, a toho, jak je můžu využít, abych dal skladbě nějaké jádro a obsah. Je to jako donut s náplní. Já je vlastně ani nemám rád, ale prostě víte, že když do něj kousnete, vždycky bude něco uvnitř. V jeden moment jsem si uvědomil, že zkrátka musíte nějakým způsobem, v nějakém tvaru a podobě vyprávět příběh. A tahle deska je pokračováním toho zjištění.“