Kam s dětmi na dovolenou?

28. únor 2022, 0:57

Spousta rodičů váhá nad tím, zda své ratolesti vyvézt k moři. Je pravda, že létání může být trochu výzva, stejně jako první setkání s mořskou vodou. Pokud si však s maličkými dáte trochu trpělivosti, uvidíte, že si moře zamilují stejně jako vy. Ať už se rozhodnete pro tuzemsko nebo zahraničí, máme pro vás tipy na pohodovou dovolenou s dětmi po ČR i v Evropě.

kdykde_more_cestovani-s-detmi

Kam vyrazit na dovolenou s dětmi k moři

Chorvatsko. Zlatá klasika, která nezklame. Moře je tam krásně čisté a relativně klidné. Děti se tedy nebudou lekat burácejících vln a vy budete víc v klidu. Výhodou je, že se do Chorvatska bez problémů dopravíte sami, ať už klasickým autem nebo třeba obytným vozem. Není nutné řešit letenky a chaos na letišti. Stačí vybrat správný dětský cestovní kufr (protože i malý cestoval potřebuje své vlastní zavazadlo na poklady) a můžete vyrazit.

Tato balkánská zemička láká příznivými cenami a dobrou úrovní služeb. Většina rodinek preferuje hlavně apartmány v soukromí, ale k dispozici jsou také All Inclusive hotely. Fajn je i místní kuchyně, děti sice nad mořskými plody asi jásat nebudou, ale klasická pizza jim radost udělá.

Řecko. Nejoblíbenější jsou ostrovy Korfu, Rhodos nebo Zakynthos. Jsou tu trochu větší vlny, a tak je lepší vybrat nějaké ubytování s bazénem. Abyste nemuseli sedět celý den doma, než se moře zase udobří.

Cenově je Řecko o trochu dražší než Chorvatsko, ale není to nijak dramatické. Dopravujeme se letecky, případně trajektem na ostrovy. Cesty letadlem se nemusíte bát. Stačí to s dětmi trochu vykoumat a uvidíte, že budou natěšené a na první let nebudou moct dospat. Věřte nám, dovolená s dětmi nemusí být noční můra. Stačí to dostatečně naplánovat.

Výhodou je, že díky letadlu jste za chvíli tam a vyhnete se hodinám a hodinám kodrcání v autě. Ruku na srdce – to může být se znuděnými dětmi pořádná výzva.

Kam s dětmi na dovolenou po ČR

Rádi byste strávili odpočinek v našich končinách a nedělali si starosti s cestováním do ciziny? I to je skvělý nápad. Sice u nás nenajdete moře, za to téměř každé město nebo vesnička pořádá akce pro děti. Zkuste nějakou takovou vychytat a propojit ji s rodinnou dovolenou. Dětem tak krásně zpestříte společné chvíle a uvidíte, jak na výlet budou s nadšením vzpomínat.

Jižní Čechy

Jižní Čechy jsou perfektní destinací pro celou rodinu. Najdete tu spoustu míst ke koupání, ale i krásné cyklostezky a historické památky jako jsou zámky, hrady a další. Oblíbené jsou zejména Třeboň nebo Tábor. V Lipně nad Vltavou si můžete prohlédnout fantastickou lego výstavu a v Českém Krumlově zase prozkoumat zrcadlový labyrint. Pokud máte doma malou princeznu či rytíře, určitě se jim zalíbí románský hrad Landštejn

Jižní Morava

Jižní Morava ukrývá spoustu perel. Tak například městečko Mikulov, které doslova dýchá italskou atmosférou. Vy jako rodiče určitě oceníte odpočinek u sklenky výborného moravského vína. Děti zase potěšíte výletem do aquaparku Aqualand Moravia nebo dobrodružným výšlapem po vrcholcích a zříceninách Pálavy.

Oblíbenou turistickou atrakcí je také Lednicko-valtický areál. Místo, kde se natáčelo hned několik pohádek, se bude líbit vám i dětem. Najdete zde spoustu kouzelných zákoutí, která můžete prozkoumat jak pěšky, tak na kole. Výlet na Moravě můžete zakončit například výletem do brněnské zoo nebo si zajet trochu na sever do Punkevní jeskyně s propastí Macochou.

Severní Čechy

Také severní Čechy nabízí spoustu zajímavého vyžití pro celou rodinku. Oblast Lužických hor a Českosaského Švýcarská není tak vytížená jako Jizerky. Najdete tu krásné horské vesničky a městečka, bohaté lesy a impozantní pískovce, rokle a soutěsky.

Dominantou místního národního parku je Pravčická brána, ovšem za návštěvu stojí i Mariina vyhlídka a Rudolfův kámen. Ubytovat se můžete buď v tradičních roubenkách, nebo si zaplatit wellness pobyt v hotelu s bazénem, který si užijete vy i děti.