Jeskyně v mobilu

30. září 2014, 11:36
Jeskyně v mobilu

Správa jeskyní České republiky spustila aplikaci do chytrých telefonů o zpřístupněných jeskyních v Čechách a na Moravě. Díky ní si můžete nejen naplánovat cestu, dozvědět se otevírací hodiny, ale můžete se připravit i na samotnou prohlídku všech čtrnácti zpřístupněných jeskyní.

Nejrozsáhlejší jeskyně u nás vznikly v krasových oblastech. Jsou to území budovaná ve vodou rozpustných horninách převážně vápencích. Voda v krasu vytváří pestrou škálu krasových jevů, od skalek přes závrty, krasové kaňony, propasti, až po jeskynní systémy s ponory a vývěry vod. Voda tak vytváří krajinu se specifickými podmínkami pro rostlinstvo a živočišstvo, odlišnou od okolí. Vytváří krajinu nejen estetickou, ale zejména mimořádně cennou z hledisek ekologických a přírodovědných. Jeskyně vznikají ale i v jiných horninách, tam se tvoří většinou mechanicky – zvětráváním a erozí, řícením či sesuvy, které za určitých podmínek postihují prakticky všechny druhy hornin.

V Moravském krasu se nachází nejdelší jeskynní soustava České republiky, zatím zhruba 35 km dlouhá Amatérská jeskyně. Sestává z jeskyní vázaných na podzemní toky říčky Punkvy a jejích zdrojnic – Sloupského potoka a Bílé vody. Je zde pět veřejnosti zpřístupněných jeskyní: Punkevní s propastí Macocha, Kateřinská, Balcarka, Sloupsko-šošůvské a Výpustek. Druhým nejvýznamnějším krasovým územím je Český kras. Zde jsou veřejnosti zpřístupněny Koněpruské jeskyně.

Správa jeskyní České republiky provozuje kromě těchto šesti ještě dalších osm zpřístupněných jeskyní. Pro snadný přístup k informacím o jeskyních spustila aplikaci do chytrých telefonů o zpřístupněných jeskyních v Čechách a na Moravě. Díky ní si můžete nejen naplánovat cestu, dozvědět se otevírací hodiny, ale můžete se připravit i na samotnou prohlídku všech čtrnácti zpřístupněných jeskyní. Pro každou je k dispozici průvodce jednotlivými zastaveními, mapkou podzemí a fotografiemi z návštěvní trasy. Informace jsou kromě textových také formou audionahrávek, namluvených i do jazykových mutací. Zatím je v nabídce čeština, angličtina a němčina, ale předpokládá se rozšíření i do dalších jazyků. V jazykově smíšených skupinách tak aplikace dovede nahradit výklad průvodců, když není možné zajistit překlad pro každého zvlášť.
Zajímavým doplňkem je také slovníček pojmů. Návštěvníci se tak dozvědí, jaké jsou druhy krápníků, jak vznikají, co je kras či dolomit. Aplikace sama je přehledná a obsahuje všechny důležité informace. Stáhnout si ji můžete bezplatně pomocí QR kódu na stránkách Správy jeskyní České republiky nebo přes Google Play. Její stažení je také možné u pokladen u vchodů do jednotlivých jeskyní.