Divadlo DISK se promění v katedrálu

11. leden 2022, 10:08
Divadlo DISK se promění v katedrálu

Inscenace III. nádvoří 48/2 bylo inspirováno současnou proměnou katedrál, kostelů, a především jejich návštěvníků a obyvatel. „Málokdo si totiž ještě jde sednout do kostela. Chodíme okolo do práce, a to nám stačí,” vysvětluje motivaci ke vzniku inscenace režisérka Eliška Říhová. 

Společně s dramaturgyněmi z katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, Lenkou Karaka a Johankou Bártovou se snaží poodhalit dění za zavřenými dveřmi katedrály. „Lidé opouštějí kostely a poslední živí, kteří v našich katedrálách ještě zůstávají, jsou uklízeči. Místo Boha přicházejí církevní hodnostáři, kteří jako oživlé mrtvoly obsazují Boží dům,” říká Eliška Říhová. Premiéra proběhla 17. prosince 2021 v divadle DISK.

III. nádvoří využívá podobu prázdného divadla s katedrálou, aby diváky vyprovokovalo k vlastnímu postoji k duchovnosti a tradici, kterou nám zanechali naši předkové. Díky specifické práci s prostorem se divák stane jeho nezbytnou součástí, jelikož je v prostoru volně umístěn, nikoliv pasivně zasazen do sedaček v hledišti. „Atmosféru kostela se snažíme vytvořit tzv. nehmotnou scénografií, tedy skrz proudy světla, kouř a zvukové efekty,” dokresluje obraz režisérka Eliška Říhová.

Trailer: https://youtu.be/ad3VquVolYk

Nejbližší reprízy: 16. 1., 17. 1., 9. 2., 21. 2. 2022

Vstupenky koupíte na webu divadla.