Brandýské muzeum – od sv. Václava po Rudolfa II.

19. červenec 2023, 13:57
Brandýské muzeum – od sv. Václava po Rudolfa II.

Oblastní muzeum Praha-východ v Brandýse n. L.-St. Boleslavi kromě stálých expozic v Arnoldinovském domě a katovně pravidelně prezentuje dvě současné krátkodobé výstavy.

V areálu muzea se konají workshopy, historické a přírodovědné akce, přednášky, programy pro dětské kolektivy. Pracovníci muzea publikují populární i odbornou formou výsledky svých výzkumů a shromažďují sbírkový fond převážně lokálního charakteru. Muzeum vítá badatelskou činnost veřejnosti, poskytuje materiály školám i jednotlivcům. Muzeum též pořádá netradiční exkurze a výlety. Expozice v Arnoldinovském domě věnovaná regionu Brandýska je složena z přírodovědné (geologie, fauna a flora), archeologické (nejstarší osídlení, poklady, významné výzkumy), etnografické (řemesla) a historické části (Stará Boleslav a sv. Václav).

Muzeum uchovává takové unikáty jako např. polychromovaný reliéf „Klanění tří králů“ od G. B. Quadriho ze samého počátku 17. století (movitá kulturní památka). Jmenovat můžeme i jedinečné archeologické nálezy z posledních let – depot středověkých mincí z gotického sklepa při říčanském náměstí nebo románský meč vyzvednutý z písku u obce Borek.

Počátky Oblastního muzea Praha-východ v Brandýse n. L.-St. Boleslavi nalezneme roku 1911. První skutečná expozice však vznikla až v letech 1937-1938, kdy se muzeum přestěhovalo do propůjčených prostor v brandýském zámku. Roku 1975 získalo muzeum do své správy objekt Arnoldinovského domu na brandýském náměstí. Po více než desetiletých rekonstrukčních pracích zde byla roku 1989 otevřena expozice  s názvem "Brandýsko v proměnách času". Později došlo k přetvoření expozice do současné podoby. Dalším brandýským objektem muzea je renezanční katovna. Zchátralou katovnu získalo muzeum v polovině 60. let. V letech 1971-1973 byla opravena a umístěny v ní expozice o přírodních poměrech v okrese Praha-východ a expozice útrpného práva. Nová expozice útrpného práva, která je zde k vidění dodnes, v objektu vznikla po další rekonstrukci kolem přelomu tisíciletí.

Celoroční otevírací doba

středa - neděle     10 - 12, 12:30 - 17 hod.

 

Muzeum Brandýs nad Labem

adresa: Arnoldinovský dům, Masarykovo náměstí 97, 250 01 Brandýs nad Labem - Stará Boleslav
telefon: +420 730 561 205
e-mail: [email protected]

Více informací na www.muzeumbrandys.cz/

22.2.2024 – 16.6.2024, 23:59
Jsou pro nás zdánlivě samořejmou součástí naší osobnosti. Mohou být velké i malé, obratné i neobratné. Jsou dokonalým nástrojem,... více
11.4.2024 – 30.6.2024, 23:59
Už je tomu pěkná řádka let, co skončila téměř staletá éra českého četnictva. Četníci dohlíželi na bezpečnost v našich... více