27. Mezinárodní festival jazzového piana – sólové recitály. Prolog Michel Camilo (Dominikánská republika / Spojené státy)

24. únor 2022, 22:28
27. Mezinárodní festival jazzového piana – sólové recitály. Prolog Michel Camilo (Dominikánská republika / Spojené státy)

Michel Camilo se stane první vlaštovkou 27. Mezinárodního festivalu jazzového piana.

Jarní prology podzimního MFJP už se neodmyslitelně zařadily do pražského kulturního života. V minulosti na nich předesílaly festivalové dění legendy Kenny Barron, Marc Cary či George Cables. Ani letošní prolog, který proběhne už v předjaří, 7. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, nebude v oné hvězdnosti výjimkou. Postará se o něj nositel Grammy Michel Camilo.

Pianista a skladatel Michel Camilo už dávno patří ke skutečným jazzovým velikánům. Spolupracoval s ikonami jako Dizzy Gillespie, Jaco Pastorius, Toots Thielemans, Herbie Hancock, Wynton Marsalis nebo bratři Breckerové. K jeho žačkám patří Hiromi a Esperanza Spalding. Ale především, od poloviny 80. let udivuje svojí bohatou profilovou diskografií a alby, na kterých ho doprovází jak jazzová elita, tak i přední klasická tělesa, např. Symfonický orchestr BBC nebo Barcelonský symfonický orchestr. Nezanevřel totiž ani na svoje „vážné“ základy.

Naše publikum už se na vlastní uši přesvědčilo o Camilových kvalitách a nadžánrovém přehledu díky vystoupení se španělským flamencovým kytaristou Tomatitem v roce 2018. Michel Camilo je ovšem také mistrem sólových klavírních recitálů.

Maestro pochází z Dominikánské republiky, kde se také začal učit hře na klavír. Ve 14ti nasál jazzový styl a záhy poté odjel studovat jej do  New Yorku. V USA se usadil

Průlom na hvězdnou dráhu se Camilovi podařil v roce 1985, kdy premiérou vlastního tria v Carnegie Hall vyvolal bouřlivé ovace a nadchl kritiku.

Camilův prolog MFJP už podvakrát odsunuly covidové peripetie. O to více se můžeme těšit na splněné posluchačské přání. V případě mistrů jako Michel Camilo samozřejmě nehrozí žádné nebezpečí z prodlení.

https://www.youtube.com/watch?v=wAjuJ1TDNMI

https://www.youtube.com/watch?v=K3beRwyKnIo

Michal Camilo, 7. 3. 2022, 19.30, Dvořákova síň, Rudolfinum, Praha 1