Romský Bašavel v Akropolis

5.12.2015, 18:00 – 20:00

Pravděpodobně největší „romská“ kulturní akce letošního podzimu se pod názvem Romský Bašavel uskuteční 5. prosince od 18:00 v Paláci Akropolis na pražském Žižkově. Diváci, kteří se rozhodnou dorazit mezi do18:30 budou mít celý program zdarma. Po odbití půl sedmé zaplatí příchozí symbolické vstupné 50,- Kč. Za těchto přívětivých podmínek je zde pro všechny připraven bohatý, nejen hudební, program.

Cena vstupenky: 50 Kč

Romský Bašavel začíná v 18:00 hodin koncertem znovuobnovené kapely Mário Bihári a Bachtale Apsa. Jejich repertoir netvoří jen romská tradiční hudba, ale také autorská tvorba Mária Biháriho, kterou se v minulosti výrazně podepsal např. na odkazu Zuzany Navarové. V máriových skladbách se prolínají romské melodie a rytmy s latinskoamerickou hudbou, tangem, flamencem, swingem a dalšími styly. Základem hudby Bachtale Apsa je každopádně virtuozní akordeon a klavír Mária Biháriho.

Po prvním koncertu dostane prostor autorské představení z inovativního projektu tzv. divadla utlačovaných. Romští i neromští herci dávají k dispozici své autentické životní zážitky a zkušenosti a pokládají otázku, zda nemohlo být všechno jinak. Dramatická pasáž je následována aktivními vstupy diváků do děje se snahou nalezení řešení složitých, ovšem reálných situací, do kterých se hra dostává. S nadhledem a vtipem se řeší aktuální problémy rasizmu, diskriminace a netolerance mezi lidmi.

Po divadelním představení dostanou prostor romské děti z artistické a klaunské skupiny Cigi Cigi cirkus. Sdružují se pod hlavičkou organizace IQ Roma servis a vede je artista a lektor Vojtěch Veselý. Na artisty a klauny naváže dvojice David Rostaš a Ladislav Cirok, alias Funky Brothers, která představuje současný romský pop v tom nejlepším slova smyslu. Gradace večera bude pokračovat vystoupením taneční skupiny, která si říká Bojovat Srdcem. Skupina dětí ze sociálně vyloučených lokalit v Brně a okolí okouzluje svým uměním v brazilském bojovém tanci Capoeira už i za našimi hranicemi. Jejich patnáctiminutové vystoupení bude plné přemetů, salt a dalších figur, které odporují zemské přitažlivosti.

Vrcholem večera bude koncert špičkových romských hudebníků okolo známého houslisty, herce a moderátora Vojtěcha Lavičky. Vojta Lavička a jeho Gypsy Spirit vezmou publikum na divokou jízdu napříč romským hudebním světem. Na konci této cesty bude už připravený nedbale elegantní djský projekt Gadjo.cz. Veselé flámy s atmosférou balkánské svatby nebo bláznivého karnevalu v Riu. Přístavní tančírna plná divokého world n bassu, chytlavého gypsy latino jazzu, rock n rollového tetování nebo teď módního electroswingu. Někdy je to klid před bouří, jindy zase narozeninová oslava milované Fridy Kahlo. ,,Žánrová drzost a hudba s duší je to co hýbe jejich světem ”.

Akci pořádá nezisková organizace R-Mosty ve spolupráci s Junior klubem. Je realizována v rámci projektu, který je podpořený dotačním titulem Magistrátu Hl. m. Prahy "Celoměstské programy podpory aktivit národnostních menšin na území hl. m. Prahy pro rok 2015".

Ticketportal