Prior - komentovaná prohlídka - Brno

23.3.2024, 10:00 – 23:59

Obchodní dům, postavený v letech 1980–1984 podle návrhu architektů Zdeňka Řiháka a Zdeňka Sklepka, byl ve své době nejmodernějším obchodním centrem na Moravě.

Cena vstupenky: 100 Kč

V současné době představuje jednu z posledních architektonických památek druhé poloviny 20. století v přímé návaznosti na historické centrum Brna. V první polovině tohoto roku je definitivně naplánována jeho několik let odkládaná demolice. Na jeho místě má vzniknout pod taktovkou developera komplex šesti budov s kancelářemi, obchody a nájemními byty. Komentované prohlídky jsou jednou posledních možností podívat se do útrob této brutalistní památky. Společně budovu obejdeme, vstoupíme do ní skrze nákladní rampu, navštívíme vyklizené sklady, bývalou zaměstnaneckou jídelnu a další, veřejnosti nepřístupné prostory. prohlídka bude zakončena v adaptovaných nákupních prostorách současného OC Dornych. Po budově bývalého Prioru vás provedou Eva Truncová a/nebo Georgi Dimitrov, architekti a autoři instagramového účtu Prior_Brno, který se věnuje historii a procesu výstavby této budovy.

Sraz je venku u vstupu do obchodního domu, na terase v úrovni 2. NP, kam vyjedete eskalátory od podchodu u hlavního nádraží.

Kapacita je omezena na 35 osob. Vstupné na komentovanou prohlídku je 100,-.

Prohlídku pořádá Brněnský architektonický manuál (BAM), aktuální informace a případné změny termínu najdete na webu www.bam.brno.cz, na našem Facebooku a na Instagramu.

Další informace o historii Prioru, včetně archivních fotografií a plánové dokumentace, najdete zde: bam.brno.cz/objekt/d101-obchodni-dum-prior

SMS Ticket