Vojáci v Invalidovně

16.6.2023, 19:30 – 22:00

Ve dnech 18. a 19. června bude Invalidovna hostit spolky nadšenců, zabývajících se rekonstrukcí francouzských jednotek z období napoleonských válek. Akce bude volným pokračováním loňského prvního ročníku Vojáků v Invalidovně.

Cena vstupenky: , , ,  Kč

Nádvoří Invalidovny se v této souvislosti promění na dva dny v ležení a lazaret. Těšit se můžete na představení uniforem a výzbroje, na různé živé ukázky, ale i na přednášky o vojenském životě, o jeho každodennosti či o rozdílech armád.

Během pátku a soboty se na Invalidovně můžete těšit na Voltižéři 18. řadového pěšího pluku. Kromě nich k nám zavítají i Marins de la Garde Imperiale, kteří představí ukázky práce ambulance gardového námořnictva. Chybět nebude ani dobový kuchař, kterého jídla provoní celé nádvoří.

Měly napoleonské války něco společného s Invalidovnou? Mohli v ní Napoleonovi vojáci skončit?  Mohli ovlivnit její chod? Mohli mít dokonce vliv i na to, jak se zde žilo? Jak vypadaly lékařské nástroje a celkově lékařství na přelomu 18. a 19. století? Na všechny tyto, ale i mnohé další dotazy se Vám rádi pokusíme o víkendu odpovědět.