Naši furianti - Činoherní klub

22.3.2015, 19:30 – 21:30

Co Čech, to furiant. Vesnická přetahovaná a dějiny naší mentality v pestře kolorované grotesce.

Naši furianti - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

Ladislav Stroupežnický
NAŠI FURIANTI

Úprava a režie: Zdeněk Vévoda / Režijní spolupráce: Martina Bičová / Pohybová spolupráce: Dominika Gronowská / Kostýmy: Veronika Lukáčová, Barbora Potěšilová / Hrají Jan Machalka, Lukáš Kadlčík, Veronika Lukáčová, Richard Pařenica, Klára Reimerová, Štěpán Zendulka, Klára Jachanová, Jakub Machalka, Barbora Urvová, Adam Langer, Dominika Gronowská, Martin Skopal, Petr Čechák, Renata Janáková, Mariana Jalůvková, Barbora Potěšilová, Karolína Pavelková, Veronika Dopitová, Ester Koutná, Jan Švec.


O SOUBORU

Slovanský tyátr funguje jako svobodné umělecké sdružení při Slovanském gymnáziu v Olomouci od ledna 2003. Profesorka českého a anglického jazyka, Martina Bičová, tehdy vyvěsila na nástěnku školy výzvu „Pojďte si zablbnout!” s cílem založit na SGO studentský divadelní soubor. Tento záměr se vydařil a již v červnu t. r. Slovanský tyátr uvedl svou první premiéru, Zlatý kolovrat ze semaforského zpracování Erbenovy Kytice a Škvoreckého Prima sezonu.
Od r. 2004 připravuje soubor zhruba jednu inscenaci ročně, jejich životnost je závislá na neustálé obměně členů. Dramaturgie se nejprve zaměřovala na čistě komediální repertoár (Dívčí válka, Saturnin, Zahraj to znovu, Same), postupně však inklinuje i k vážnějším tématům (Léto v Laponsku, Poslední sen OllehoJohanssona, Modrá tvář), autorskému divadlu (Džungle (nejen) před tabulí) nebo modernímu zpracování klasických děl (Maryša, Naši furianti, Romeo a Julie, Ženitba). Tyátr se těší stále větší podpoře i za hranicemi města a kraje, herci např. obstarávají program dětských dnů, studentského majálesu, revuálních večerů, vánočních trhů apod.
Za jedenáct let existence prošlo souborem osm desítek členů, 3 z nich pokračují či pokračovali ve studiích herectví na DAMU a JAMU, další zhruba desítka si po gymnáziu zvolila jiná umělecká či uměnovědná studia. Mnozí pokračují v divadelní praxi u jiných souborů. O úspěších Slovanského tyátru svědčí i řada ocenění z různých českých divadelních festivalů a účast na Jiráskově Hronově v roce 2011 s inscenací Maryša l.P. 2011.