Jede traktor - sbírka zemědělské techniky Národního zemědělského muzea

1.12.2018 – 31.12.2019, 23:59

Unikátní historické traktory a další zemědělské stroje v provozuschopném stavu; interaktivní program pro děti i pro dospělé.

Jednou z nejvýznamnějších sbírek Národního zemědělského muzea (NZM) je kolekce historické zemědělské techniky, jedna z typově nejucelenějších kolekcí svého druhu Evropě. Sbírka motorové techniky NZM je od r.2002 uložena v Čáslavi v Muzeu zemědělské techniky (mj. 150 traktorů).

Následně bylo rozhodnuto vytvořit i v Praze, v hlavní budově NZM (Kostelní 44, Praha 7 – Letná) expozici, která do muzea přivede nové návštěvníky zajímající se zejména o historickou motorovou zemědělskou techniku (žentoury, traktory, parní stroje, mlátičky aj.).

Expozice na ploše 520 m2 v novém sále suterénu hlavní budovy NZM v Praze představuje 20 nejdůležitějších předmětů (traktory, stabilní motory mlátičky, motorové mlátičky) ze sbírky zemědělské techniky NZM. Celá expozice je koncipována jako příběh, který provede návštěvníka historií mechanizace náročné práce zemědělců.

Stálá expozice má interaktivní charakter a její součástí jsou elektronické hry, herní konzole, vzdělávací a výukové programy pro školy, malý test k získání „řidičského průkazu“ pro děti a také „stáj traktorů“ (čtyři malé šlapací traktůrky – dar firmy N&N Košátky) k zapůjčení proti záloze 500,- Kč/hod. pro nejmenší návštěvníky. Jako „dráha“ jim poslouží chodníky v okolí Malé muzejní farmy na dvoře muzea. Jeden z vystavených exponátů, ZETOR 15, si mohou dospělí návštěvníci, ale i děti pod dohledem dospělých, vyzkoušet, „osahat“ a využít k fotografování.