Hrnčířské a řemeslné trhy Beroun hostem Vánočních trhů na výstavišti Holešovice

5.12.2014 – 7.12.2014, 23:59

Přijďte s námi oslavit letošní jubilejní, X.Vánoční hrnčířské a řemeslné trhy na pražském výstavišti v Holešovicích. Poprvé letos,v pátek 5.prosince navštíví naše trhy i sám Mikuláš,čert i anděl! Tak,pokud jste nezlobili,možná dostanete i dárek.

Tradičně na Výstavišti v Praze Holešovicích a to v Pravém křídle Průmyslového paláce vám opět představí to nejlepší ze své tvorby na 150 vystavovatelů z Čech,Moravy,Slovenska,Maďarska,Polska a Německa.

Poprvé uvidíte a máte možnost nakoupit tradičně přímo u výrobce například:

Perličkové vánoční ozdoby

Výroba perličkových vánočních ozdob v Poniklé má více než stoletou tradici. Původně se z perliček dělala bižuterie, ale když k nám na konci 19. století dorazila móda zdobení vánočního stromečku, začali chudí skláři navlékat perličky na drátky a tvořit z nich miniaturní napodobeniny věcí, které měli kolem sebe. Vznikaly tak perličkové košíčky, vějířky, konvičky,letadla, lokomotivy, kočárky nebo pavoučci a samozřejmě i hvězdičky. Ve 20. a 30. letech 20. století se perličkové ozdoby těšily největší oblibě a vyvážely se do celého světa.

Ručně tvarované sklo

Velmi si ceníme účasti polského skláře MAREK JARGILO - JARGILO GLASS STUDIO - WRONÓV – POLSKO jeho dobrodružství se sklem začalo v roce 1991 v Řecku,v ateliéru skla: - Φυσητο Γυαλι D.Georgioy & A.Doukakis,tam, pod vedením mistrů poznal jedinečné barvící techniky a ručně tvarované sklo. V roce 1997 se vrátil do Polska a spolu se svou ženou Evou otevřel vlastní studio skla, kde vytváří si svůj vlastní styl, jedinečný tvar skla, funkční i dekorativní. Jeho práce lze nalézt v mnoha galeriích v Polsku a zahraničí. Nabídne užité sklo,jedinečné dekorativní detaily ze skla pro dekoraci zábradlí, dveří, stolů a interierů.Dále tradiční a neobvyklé osvětlení,  lampy,svícny,historické a soudobé skleněné komponenty pro šperky.

Dřevěné hračky Jaroslavy Šetelíkové

Zúčastnila  se  více než sta  kolektivních  i  samostatných  výstav  doma  (Praha, Brno) i  v  zahraničí  (Brusel, Turnhout, Montreal, Helsinky, Londýn,Gent, Budapešť, Paříž, Moskva, Modurodam, Caracas, Lublaň.Její detailní,překrásné hračky/plastiky ptáků, koček, divokých zvířat, hmyzu a jiných živočichů jsou půvabnými stavebnicemi.  Drobné dílky,zpravidla jich bývá 5 - 7, svým dokonalým opracováním vyvolávají v lidské dlani příjemný pocit krásného doteku.I málo přitažlivý hmyzí model se ve své dřevěné formě stává milým druhem, někdy i praktickým pomocníkem.

Keramika

Největší a bezkonkurenční výběr také letos samozřejmě nabídne keramika - a to opravdu vše, přes různé styly, tvary ,barvy a technologie výroby .Keramika točená na kruhu, hrnky ,talíře, mísy ,svícny. vánoční dekorace, sochy, plastiky, mozaiky, vázy, šperky a jiná umělecky cenná díla. Dále zde najdete výrobky sklářů  - repliky historického skla ,foukané sklo, lehané sklo, vinuté perle, fusing, vitráže, výrobky ze dřeva - od dlabaných mís, přes krásné vyřezávané betlemy, hudební nástroje, hračky až po masivní nábytek, tkané výrobky - ručně tkané ubrusy, přehozy a koberečky, textil - lněné, bavlněné či hedvábné bytové doplňky, hračky, oděvy a oděvní doplňky, lidové krajky, ale i design mladých návrhářů, kteří na tradici výroby volně navazují. Obzvláště zajímavé budou pak výrobky z kůže - a to jak drobné peněženky, pásky, kabely, tak i například ručně šité kožené boty.

Další ze zajímavých řemesel budou cínař,řezbář,stolařská výroba, drátenictví,zvonařství, mýdlařství, košíkářství, voskařství, šperkařství, sedlářství, adventní vazba a dekorace, kukuřičné šustí, pekařství či perníkářství.

Chvilky odpočinku zpříjemní vybraná vína z Mělnicka, Strážnice, Bojanovic a Blatnice pod sv. Antonínem, francouzské sýry a olivy ze středomoří či stylová čajovna s tradičními perníčky a vánočními sladkostmi, stejně tak i vánoční vystoupení muziky Špalíček, tanečního souboru Mateník, dětského souborů Vrbina aj.

Více informací najdete na  www.hrncirsketrhy.cz nebo na https://www.facebook.com/hrncirsketrhy.beroun