Lazebník Sevillský - Státní opera

7.4.2016, 19:00 – 15.5.2016, 21:40

Kdo by neznal nejslavnějšího lazebníka všech dob – Figara, který suverénně vládne nejen břitvou, ale i skvělým vtipem, s nímž pomůže získat hraběti Almavivovi jeho milovanou Rosinu?

Lazebník Sevillský - Státní opera
  • Adresa:
    Wilsonova 4
    Praha 1 110 00

Láska, lsti a intriky, to jsou ingredience této Rossiniho mistrovské komické opery. Jiskřivý půvab jeho hudby, efektní virtuózní party hlavních hrdinů – šelmovské Rosiny s bravurními koloraturami a temperamentního Figara –, i razantní tempo, s nímž kvapí děj kupředu, zajistily Lazebníku sevillskému trvalé místo ve světovém repertoáru.
Dnes by už nikdo neuvěřil, že premiéra 20. 2. 1816 v Římě byla jedním z největších skandálů v operní historii vůbec! Opera přitom překypuje neodolatelnými komickými výjevy, přesto se objeví i vážnější tón – například ve slavné árii učitele hudby dona Basilia o pomluvě, která má dodnes svou hořkou platnost. Nicméně autor předlohy, slavný francouzský dramatik Pierre Beaumarchais, napsal, že se chtěl především „oddat svému veselému temperamentu a divadlu vrátit jeho původní radostnou náladu“.
Rossiniho zhudebnění na tento úmysl bezprostředně navazuje a stejný cíl si klade i inscenace ve Státní opeře, která byla s nadšeným ohlasem přijata také při hostování v Salcburku v říjnu 2007.

Opera je nastudována v italském originále a v představení jsou použity české a anglické titulky.
Délka představení: 2 hodiny 40 minut, 1 přestávka

 Autor libreta: Cesare Sterbini
Dirigent: Tomáš Brauner, Enrico Dovico
Režie: Martin Otava
Scéna: Ján Zavarský
Kostýmy: Bettine Kirste
Sbormistr: Adolf Melichar
Dramaturgie: Jitka Slavíková

Orchestr Státní opery
Sbor Státní opery

Premiéra: 29. září 2005