Jamajská superstar Tarrus Riley v září rozzáří pražskou Lucernu

23.9.2014, 20:00 – 23:59

Lucerna Music Bar ve spolupráci s reggae portálem Jahmusic.net dnes zveřejňuje novinku, při kteréje na místě blažený úsměv každého fanouška reggae a kvalitní hudby všeobecně. České hudební publikum se totiž dočká unikátní druhé šance vidět a slyšet na vlastní uši jeden z největších hlasů jamajského reggae nového milénia. Tarrus Riley je bez debat nejen velkou superstar tohoto žánru, ale také jeden z nejvíce inovativních interpretů, který v sobě snoubí talent, pracovitost, charisma, skvělé texty a jedinečnou práci s hlasem. Stačí si poslechnout libovolnou písničku z některého z jeho čtyř dosud vydaných alb a dáte nám za pravdu, že tady se opravdu vyplatí zbystřit.

Cena vstupenky: 495 Kč

Tarrus skutečně začal i v rámci jamajské scény něco velmi speciálního. Svými doslova analitickými texty dokonale popisuje hry babylonského systému, seznamuje posluchače s kořeny afro-americké diaspory a zároveň ukazuje učení Rastafariho jako zdravou životní filozofii pro 21. století. V neposlední řadě pak vyzdvihuje krásu a jedinečnost žen, což zásadně bourá zažitý machistický koncept, že žena je jen na tři věci (sex, rození dětí a uklízení). Už svým prvním velkým hitem “She´s Royal” z druhé desky Tarrus korunoval ženy zpět do jejich neodiskutovatelné pozice a ty jej za to doslova zbožňují.

Začátkem února 2014 vydal nové album Love Situation, které je věnováno odkazu rock steady - jamajskému žánru, z kterého se vyvinulo reggae a který byl ovlivněn elementy rhytm & blues, jazzu, ska i rytmů Afriky a latinské Ameriky. Základem tohoto stylu jsou vedle rytmiky i bohaté melodie a hlavním tématem písniček jsou vztahy mezi mužem a ženou. Stejně tak i Love Situation je hlavně o vztazích ve všech jejich podobách. Desku produkovali legendární saxofonista Dean Fraser (mimo jiné kapelník Rileyho doprovodné kapely) a Shane C. Brown z labelu Juke Boxx. Spolupracovali na tom také Mitchum „Khan“ Chin a Jordan McClure, o perfektní mastering se pak postaral Michael Fuller, který má ve studiu 15 Grammy včetně práce na nejnovějším albu Stephena Marleyho.

Tarrus Riley vystoupí za doprovodu Deana Frasera a své kapely Blak Soil band v pražském Lucerna Music Baru v úterý 23. Září 2014. Lístky za 450Kč budou v prodeji od pondělí 21.7.