Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Libereckého kraje, obce Bedřichov, obce Janov nad Nisou a Nadace Preciosa

Sklářská slavnost 2024 - Kristiánov
  • Adresa:
    Bedřichov 52
    468 12

Tradiční akce na Kristiánově se bude konat v sobotu 7. září 2024.

Předběžný program slavnosti:

9.00     začátek slavnosti

9.30     uctění památky zakladatele Sklářské osady na Lesním hřbitově

10.00     poutní mše svatá v místě bývalého Panského domu

10.30     Folklorní soubor HORAČKY -  zvyky, zpěvy, tance, nářečí z Podještědí

11.00    „Český Honza“ / pohádka pro děti / Divadlo LokVar

11.30     Katastrofální předpověď počasí - jarmareční písně / Horní louka

12.30     Zlatý holky – zpívání pro radost, o Jizerských horách, o dobru a zlu

13.30     „Kašpárek domek staví“ / pohádka pro děti / Divadlo LokVar

14.00     Folklorní soubor HORAČKY    

15.00    „Český Honza“ / pohádka pro děti / Divadlo LokVar

15.00    Waldovy Matušky

16.00     ukončení slavnosti

Doprava

Na Kristiánov se návštěvníci dostanou pouze pěšky po turistických cestách z Janova nad Nisou, Bedřichova, Hrabětic a Josefova Dolu nebo na kole po značených cyklotrasách.

 

Mediální partner: Mediálním partnerem Kristiánova je portál PROPAMÁTKY Mediálním partnerem Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou je Český rozhlas Liberec a TV RTM

Sklářská osada Kristiánov

Osada byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopili na Tři krále (6. ledna) 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výrobu bižuterie. Specialitou byly tzv. „tutny“, duté trubice, které sloužily jako polotovar pro výrobu skleněných náramků - banglí.

Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a nabízí prohlídku stálé expozice, malý naučný okruh po zaniklých stavbách osady a naučnou stezku spojující významná místa se sklářskou tradicí na trase mezi Kristiánovem a hlavní budovou Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.