Pavel Matuška: Usmívání - Třebechovické muzeum betlémů

Od konce března až do 19. května můžete navštívit výstavu obrazů Pavla Matušky v Třebechovickém muzeu betlémů.

Pavel Matuška: Usmívání - Třebechovické muzeum betlémů
  • Adresa:
    Masarykovo náměstí 1426,
    Třebechovice, 503 46

Pavel Matuška již řadu let patří mezi přední české humoristy a úspěchy sklízí i v zahraničí. Narodil se v roce 1944 v Třebechovicích pod Orebem. Vystudoval průmyslovou školu strojnickou v Rychnově nad Kněžnou a jako výtvarník propagace působil v několika královéhradeckých podnicích až do roku 1984, kdy se stal výtvarníkem na volné noze. Věnoval se reklamní grafice, kreslenému humoru a ilustraci. V letech 1977-1979 absolvoval Studium grafické úpravy novin, časopisů a knih na Fakultě žurnalistiky při Univerzitě Karlově v Praze.

Na začátku 80. let publikoval v novinách a časopisech doma i ve světě. Zařadil se mezi „filozofující“ kreslíře po bok Borna, Bartáka, Renčína, Jiránka, Slívy, Hrubého, Linka, Pálky a dalších. Za svoji práci získal mnoho ocenění i v zahraničí – Japonsko, Itálie, Francie, Belgie, Turecko, Peru, Brazílie a v dalších státech. Uspořádal okolo 120 samostatných vystav a zúčastnil se řady kolektivních.

První knihu kresleného humoru vydal v roce 1990 Žiju, povolení mám. Následovaly monografie Usmívání I, Usmívání II, a v roce 2015 třetí díl k výstavě v Galerii Kinský na zámku v Kostelci nad Orlicí. V letošním roce vyšla jeho poslední kniha Galerka s portréty známých osobností.

Věnuje se také řezbě. Výstavu doplňují plastiky z lipového dřeva, které opět v sobě nesou známky jemného humor. A nesmí chybět ani betlém. Vystavené jesličky se ve sbírkách muzea nachází již dvacet let. Pro město Třebechovice v roce 1999 vytvořil jedinečný betlém z dubového dřeva, který stojí na náměstí.

Přijďte se dobře pobavit, a kromě dobré nálady si můžete odnést i knihy Pavla Matušky, které jsou k dostání v prodejně muzea.