Filomena Borecká: Dech tichých myšlenek - Veletržní palác

22.3.2024 – 29.9.2024, 23:59

Výtvarná tvorba Filomeny Borecké (1977), české umělkyně, dlouhodobě žijící v Paříži, se zaměřuje na témata vizuálně nesnadno uchopitelná – dýchání, vztahy, plynutí času. 

Filomena Borecká: Dech tichých myšlenek - Veletržní palác
  • Adresa:
    Dukelských hrdinů 530/47,
    Praha 7, 170 00
Umělkyně se vyjadřuje prostřednictvím kresby, jež jí poskytuje možnost bezprostředního zachycení okamžiku a autentického zážitku. Své kresby nechává ožívat na zdech galerií, kde jejich linie organicky prorůstají výstavním prostorem a podmaňují si okolní stěny. Pro Národní galerii v Praze vytvořila dílo in-situ, velkoformátovou abstraktní kresbu zachycující „vnitřní krajinu“ nesenou dechem.
 
Výstava zkoumá motivy pospolitosti a vzájemnosti. Akcentuje autorčin dlouhodobý zájem o téma dýchání. Filomena Borecká svým dílem poukazuje na hlubokou propojenost všeho živého. „Nádech a výdech nemají individuální hranice a jsou neustále sdíleny,“ připomíná. Prostřednictvím dynamických kreseb a plastických objektů abstraktních organických forem zachycuje flow tvořivé energie, neutuchající spontánní pohyb, jež je vlastní pulzaci přírody, biologickým rytmům i dění v kosmu.
 
Umělkyně vytvořila multimediální objekt Phrenos – Banku dechu (2011 – dodnes), který zahrnuje přímou participaci diváků. Do jeho útrob lze vstoupit a ponořit se do zvukových nahrávek lidského dechu, mapujících různorodé stavy bytí. Projekt zapojuje návštěvníky prostřednictvím dotazníku tázajícího se na představy spojené s dýcháním. Phrenos bude vystaven do 23. 6. 2024.
 
Místo konání:
Veletržní palác, 2. patro, Grafický kabinet, předsálí expozice (Phrenos – Banka dechu), respirium (Dechy – Vzduchové měchýře)