AutenTICké prohlídky 2024: Legendární Napoleon v Brně

7.4.2024, 14:30 – 16:30

Kdo by neznal legendárního francouzského velitele císaře Napoleona I. Jeho slavné vítězství v bitvě „Tří císařů“ 2. prosince 1805 u Slavkova, na bojišti jihovýchodně od Brna, zná snad každý milovník historie. Na svém tažení od Lamanšského průlivu do střední Evropy, během nějž pronásledoval ruská a rakouská vojska, která se neúspěšně pokusila Francii napadnout, dospěl v listopadu 1805 až do Brna.

Cena vstupenky: 75-150 Kč

To bylo tehdy francouzskými vojsky okupováno a ve městě pobýval i sám Napoleon. O čtyři roky později, v létě a na podzim roku 1809, během tzv. dunajského tažení, dorazila na Moravu a do Brna francouzská vojska znovu a legendární vojevůdce císař Napoleon I. se vrátil na bojiště, kde vybojoval jednu z nejdůležitějších bitev své kariéry, a nakrátko také do Brna.

Během přibližně dvouhodinové procházky se dozvíme, jak okupace Brna vypadala, kde byl ubytován Napoleon, jeho štáb a generalita, co se ve městě, které okupací zejména v roce 1805 značně trpělo, odehrálo, a která místa byla hlavním dějištěm tehdejších události. Seznámíme se i s proměnou města a těchto míst od počátku 19. století do dnešních dnů.

Trasa: Moravské náměstí – chrám sv. Jakuba – Jezuitská ulice – náměstí Svobody – Orlí ulice – Zelný trh – Denisovy sady

Délka programu: 2 h

Trasa je vhodná i pro osoby se sníženou pohyblivostí. Obsahuje menší bariéry.

Průvodce: PhDr. Jaromír Hanák

Sraz: u jezdecké sochy markraběte Jošta na Moravském náměstí