Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka nadchne malé i velké

2. srpen 2023, 14:35
Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka nadchne malé i velké

Muzeum se nachází necelou hodinku západně od Prahy, v těsné blízkosti železniční stanice Lužná u Rakovníka v prostorách bývalé výtopny společnosti Buštěhradské dráhy.

Přijďte se pokochat největší sbírkou parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. To však není vše – kromě parních lokomotiv zde najdete také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.

Ocelové legendy

Více než 30 lokomotiv od úzkorozchodných přes supersilné nákladní až po rychlíkovou s dvoumetrovými koly je jedinečnou ukázkou, jaký význam měla pára pro rozvoj dopravy.

Nejen pára

K železniční historii nerozlučně patří i motoráky, dieselové lokomotivy a lokomotivy poháněné elektřinou. Řada z nich má stejně bohatou historii jako oblíbené parní stroje.

Železniční technika

Prohlédněte si zabezpečovací techniku, návěstidla stožárová i ruční, výpravky, svítilny a řadu dalších předmětů i dobových dokumentů nebo velké modelové kolejiště.

Jízdy historických vlaků Českých drah

Chcete zažít některou z našich provozních mašinek či motoráčků v plné síle? Svezte se parním vlakem, historickou motorovou lokomotivou či motoráčkem do mnoha cílů. Každou prázdninovou středu můžete spojit návštěvu největšího železničního muzea v Lužné u Rakovníka s projížďkou historickým vlakem, taženým motorovou lokomotivou, který vás doveze do Chomutova, kde bude zpřístupněn železniční depozitář Národního technického muzea. Z muzea v Lužné se můžete vydat i malým historickým motoráčkem do Kralovic a poté ČD Busem k Mariánské Týnici, barokní perle západních Čech. Ten se na cestu vydá v úterý 8. a 22. srpna 2023. Okouzlit vás může také jízda parním vlakem z Lužné u Rakovníka k Berounce, na Křivoklát nebo až do Nižboru. Ve dnech 7. a 8. října 2023 bude vyvrcholením sezony ČD Muzea v Lužné setkání legendárních lokomotiv řady T478.1, přezdívaných "Zamračené".

I v dalších regionech České republiky však nabízíme mnoho zážitků, svézt se můžete například historickým vlakem na výlet do Lednice. Vydejte se do Lednicko-valtického areálu nostalgickým vlakem. Nenechte si ujít nostalgické jízdy na lokálce mezi Táborem a Bechyní, nejstarší elektrifikované trati ve střední Evropě. Zajímavou jízdou bude také svezení parním vlakem z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm. Vydejte se s námi na okružní výlet do oblasti dolního Posázaví a Ladova kraje po jedné z našich nejkrásnějších lokálek u nás a mnoho dalšího. V cíli většiny vlaků na vás navíc čeká zajímavý doprovodný program nebo můžete navštívit místní přírodní a kulturní zajímavosti. Bližší informace o jednotlivých akcích naleznete na www.cdnostalgie.cz.

Zažijte jedinečnou atmosféru nostalgických jízd a připravte svým dětem nezapomenutelný víkend. Svezte se historickými vlaky po celé republice nebo navštivte největší železniční muzeum u nás či depozitář v Olomouci. Každý z těchto programů má něco do sebe a nudit se rozhodně nebudete.

Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka

adresa: 9. května 255, 270 51 Lužná u Rakovníka
e-mail: [email protected]
telefon: +420 313 537 700

www.cdnostalgie.cz