Mostecké muzeum sídlí v památkově cenné budově bývalého Státního reálného gymnázia z roku 1913

Jedna z největších muzejních institucí Ústeckého kraje se věnuje zejména přírodě, umění, kultuře a historii Mostecka i Litvínovska.

Mostecké muzeum sídlí v památkově cenné budově bývalého Státního reálného gymnázia z roku 1913
  • Adresa:
    Československé armády 1360,
    Most, 434 01

Nejnovější atraktivní expozice Geologie severozápadních Čech představuje jedinečné ukázky minerálů a zkamenělin ze širšího Mostecka, nalezené převážně při těžbě uhlí. Nechybí ani ukázky nerostů vulkanických komplexů severozápadních Čech a rudných nalezišť Krušných hor. Expozici doplňují fotografie, reprodukce obrazů a modely pravěkých živočichů.

Expozice „Poklady výtvarného umění Mostecka“ s nejvzácnějšími pozdně gotickými a renesančními obrazy a plastikami (14. až 16. století) ze sbírek OMGM představuje "rodinné stříbro", zahrnující především uměleckou výbavu kostelů
v Mostě a na Mostecku.

Zvláštní pozornost věnujeme památce baronky Ulriky von Levetzow, kterou
si proslulý básník Johann Wolfgang Goethe vyvolil za svou poslední múzu. Expozice s názvem „Ulrika von Levetzow. Anděl ve třpytu par“, představuje repliku Ulričina pokoje a jedinečnou granátovou soupravu šperků, která patří mezi 10 nejcennějších klenotnických prací v zemi. Exponáty pocházejí z rozsáhlé pozůstalosti baronky
a jsou součástí sbírek již 120 let. Expozice je obohacena o instalací barončiny knihovny z třebívlického zámku, která je dlouhodobou zápůjčkou z Památníku národního písemnictví.

Etnografická expozice Ze života obyvatel Krušnohoří se zabývá převážně řemesly. Zařízené světnice a dílny představují všední život horských obyvatel, domácí práce i typické činnosti jako hornictví, punčochářství, krajkářství či hračkářství. Součástí expozice je prezentace současných prací mosteckých paličkářek.

Veřejnosti je zpřístupněn také výjimečný velkoformátový obraz Alfonse Muchy Alegorie bohatství, který byl umělcem vytvořen pro budovu České záložny v Mostě v roce 1937.