Štetl Fest - multižánrový festival židovské kultury v Brně

29.8.2024, 10:00 – 1.9.2024, 22:00

ŠTETL FEST je mezinárodní multižánrový festival židovské kultury, který propojuje brněnské instituce a připomíná historická místa a osobnosti spojené s brněnským židovským životem drasticky přerušeným druhou světovou válkou. Každý ročník je zaměřen na jedno hlavní téma, které prostupuje dramaturgií celého festivalu. Tématem třetího ročníku festivalu v roce 2024 bude „Židovské trauma v umění od Kafky k Barbie.“

Název i téma skrývá velké pole důležitých výzev, především pak pokus pojmenovat židovské trauma, jeho přenos na další generace a také potřebu transformovat jej do uměleckého vyjádření. Překonání traumatu je často spojeno i se ztrátou nebo hledáním identity.
Představíme dílo i životní příběhy významných i méně známých umělců, jako jsou například Franz Kafka, Hugo a Pavel Haasovi, Helga Weissová Hošková, dirigent Alexander Liebreich, Arnold Schoenberg, fotograf Jindřich Štreit a další.
Zdánlivým kontrastem k židovským umělcům spojeným s Brnem bude odhalení světa panenky Barbie. V rámci festivalu připomeneme příběh tvůrkyně Barbie a zakladatelky společnosti Mattel Ruth Handler pocházející z polsko-židovské rodiny a dále příběh panenky, jejíž předchůdkyní byla německá poválečná oblékací panenka Bild Lilli – blonďatá kráska, která se mohla stát vším, čím Židé po druhé světové válce chtěli být. Zamyslíme se nad tím, co od nás společnost očekává a jaké parametry pro přijetí jedince nastavuje.
Festival bude opět věrný židovské tradici a nabídne programově jeden den zklidnění – šabat, věnovaný přednáškám, procházkám a besedám. Po večerní havdale společně hodíme za hlavu přenesená i vytvořená traumata na extatickém Barbie bále.
Odbornou část festivalu plánujeme s českými i zahraničními odborníky, společně chceme realizovat sérii přednášek na téma přenosu traumatu a jeho transformace do uměleckého vyjádření. Vzdělávací linka festivalu bude opět doplněna o multižánrový hudební program, aktivity pro rodiče s dětmi, workshopy a židovskou tržnici.