Bitva Libušín 2024

27.4.2024, 10:00 – 22:00

Největší český středověký historický festival "Bitva Libušín" byl založen v roce 1991 jako jeden z prvních počinů svého druhu v Evropě. V roce 2024 pořádáme již 31. ročník této významné události, která se za roky svého trvání rozrostla na jednu z největších svého druhu v Evropě.

Bitva Libušín 2024
  • Adresa:
    Hálkova, 140,
    Libušín, 273 06,

Místo konání ani termín festivalu nejsou jen tak náhodné. Kopec, pod kterým se Bitva Libušín koná, je zasvěcen Svatému Jiří, patronu rytířů. Ten má svátek 24. dubna. Kopec Svatého Jiří u Libušína jako takový je navíc spojen s počátky české státnosti, neboť je archeologicky prokázáno, že v 10. století našeho letopočtu se zde nacházelo přemyslovské hradiště. A tak zcela příznačně středověký tábor všech účinkujících se rozprostírá pod tímto kopcem. Dobové tržiště samotné je umístěno podél historické kupecké stezky tak, jak bylo v minulosti provozováno po staletí.

Středobodem celého festivalu je scénická středověká bitva za účasti přibližně tisícovky bojovníků, ve které Vám představíme nejen způsoby boje a vojenských taktik jednotlivých období středověku, ale k vidění budou také neopakovatelné pyrotechnické efekty, skutečné kaskadérské výkony, drama i napětí a strhující výjimečná podívaná dle scénáře inspirovaného skutečnými událostmi z naší středověké historie.  

Dobový tábor je během konání festivalu možné navštívit s celou rodinou, seznámit se v něm se způsoby středověkého táboření i života v jednotlivých historických obdobích, na vlastní oči vidět výstroj bojovníků i způsoby odívání prostého lidu, poznat dobové řemeslné umění a v historických stáncích si také krásné originální výrobky zakoupit.  

Za pozornost stojí i doprovodný program celého festivalu, kdy můžete přihlížet turnaji v lukostřelbě, navštívit dětský koutek nebo sledovat nejrůznější vystoupení kejklířů, šašků nebo třeba pouličních umělců. K vidění je i představení středověkého práva útrpného včetně scénické ukázky popravy, večery pak s námi můžete trávit u ohně nebo poslechem koncertů středověké a folkové hudby. Svou cestu do minulosti si můžete lahodně zpříjemnit také v naší krčmě, která nabízí bohatý výběr nápojů i jídel.

Festival Bitva Libušín je návratem do historie plným poznání i výjimečných zážitků a nevšední zábavy pro celou rodinu, který si nesmíte nechat ujít.
 
Přejeme Vám nezapomenutelný kulturní zážitek!
 
Josef F. S. Král, Tvrz Libušín