Martin Hybler - Portrét - Švandovo divadlo na Smíchově

Martin Hybler - Portrét - Švandovo divadlo na Smíchově
  • Adresa:
    Štefánikova 6/57,
    Praha 5, 150 00

Program:

Martin Hybler:

  • Lonely Self pro sólové housle, op. 41 (2018)
  • Iásón a Médeia mýtus pro hoboj a harfu, op. 50 (2021)
  • Propojovačka pro klavírní trio, op. 37 (2014)
  • Zemská přitažlivost pro sólový klarinet (2002)
  • DaDaDa DiDiDi Dialog DüDüDü dialog pro dvě smyčcová tria, op. 53 (2022)
  • Baroque unlimited pro hoboj a jazz trio (2021)
  • Gentlemen’s return pro hoboj a jazz trio (2022)

Účinkují: Vilém Veverka (hoboj) a Kateřina Englichová (harfa) a členové orchestru PKF – Prague Philharmonia

Martin Hybler absolvoval skladbu na Pražské konzervatoři (prof. Bohuslav Řehoř), současně se věnoval též studiu dirigování u Miroslava Košlera a Miriam Němcové. V roce 1999-2009 pokračoval ve studiu skladby na Akademii múzických umění v Praze v kompoziční třídě Václava Riedlbaucha a Ivana Kurze. Během studií na HAMU obohatil své vzdělání na stáži na Hochschule für Musik und Theater v Hamburku a mezinárodních kompozičních kurzech ISA v rakouském Mürzzuschlagu. Je autorem mnoha opusů současné hudby, zahrnující tvorbu pro sólové nástroje, komorní soubory až po velká symfonická díla. Pro svou stylovou všestrannost a melodický cit je též vyhledávaným aranžérem. Upravuje a instrumentuje skladby starých mistrů i populární hudbu a jazz (Miro Žbirka Symfonic album, nebo např. velké orchestrální suity: Tři oříšky pro Popelku, Drácula, Noc na Karlštejně Karla Svobody..aj.). 

Jeho skladby zazněly na mezinárodních festivalech doma i v zahraničí. Martin Hybler se rovněž profiluje jako dirigent crossoverových i klasických orchestrálních koncertů.

Na dnešním koncertě vystoupí jako hudební skladatel a klavírista, spolu s významnými hosty večera – Kateřinou Englichovou a Vilémem Veverkou.

Cyklus soudobé hudby S:
„SOUČASNÉ HUDEBNÍ DIALOGY ve Studiu Švandova divadla na Smíchově“

V jubilejní 30. koncertní sezoně orchestru PKF – Prague Philharmonia (v sezoně 2023/2024) je pro cyklus soudobé hudby připraveno 6 koncertů s výjimečnou dramaturgií.

Zároveň se cyklus v rámci jubilejních oslav od září 2023 přesouvá do nového prostoru, a to na místo, kde v sezoně 2004/2005 poprvé odstartoval – do Švandova divadla na Smíchově. Konkrétně do Studia Švandova divadla, nově zrekonstruovaného prostoru, který bude cyklu S výborně slušet.

Seriál šesti koncertů bude v této sezoně věnován současné československé generaci, současnému umění a žánrovému propojení. Jednotlivé koncerty budou koncipovány jako portréty současných hudebních skladatelů, kteří budou jako hosté na koncertech přítomni, budou v průběhu koncertu debatovat a zároveň se mohou představit i jako interpreti. Jsou to renomovaní skladatelé, působící a tvořící jak v České republice, tak v zahraničí. Zároveň je jejich působení a tvorba propojena s dalšími žánry – filmem, architekturou, operou aj..