Externí expozice Severočeského muzea

Pracovníci Severočeského muzea se často podílejí na vzniku stálých expozic v jiných objektech nebo institucích. V současné době mohou lidé navštívit expozici „Válečná výroba“ v Jiřetíně pod Bukovou, expozici „Koncentrační tábor AL Reichenau a zbrojní továrna Getewent“ Rychnově u Jablonce nad Nisou, archeologickou expozici na zámku ve Svijanech nebo miniaturní expozici s ukázkou původního vybavení či dobových suvenýrů na Ještědu.

Externí expozice Severočeského muzea
  • Adresa:
    Masarykova 111
    Liberec 1 460 01

Expozice „Válečná výroba“ v Jiřetíně pod Bukovou
V roce 2014 byla firmou Detoa otevřena stálá expozice projektu Industriál války, který se zaměřil na mapování válečné výroby a táborů nucené práce v regionu. V jiřetínské expozici je zdůrazněna válečná historie továrny a blízkého pracovního a zajateckého tábora. Mezi exponáty zaujmou unikátní modely tanků, které sloužily jako výukové makety pro vojsko, bedny od modelů letadel pro obsluhy protileteckých děl, dřevěná přídavná nádrž k letadlu a další zajímavosti, včetně obřího modelu zbraně V1 Reichenberg v měřítku 1 : 2.

Expozice „Koncentrační tábor AL Reichenau a zbrojní továrna Getewent“
Od června 2015 je v Rychnově u Jablonce nad Nisou součástí muzea expozice věnovaná koncentračnímu táboru AL Reichenau a továrně Getewent. Expozice ve zkratce představuje pohled firmy Getewent využívající nucenou práci a zrcadlem je nástin podmínek v koncentračním táboře AL Reichenau. Jedním z cílů expozice je zachovat paměť místa tak, aby se téma nacistické nucené práce stalo součástí místní historie, aby historie plnila svou roli jako zdroj poučení pro doby budoucí. 

Obnovený zámek Svijany s unikátní archeologickou expozicí
Od června 2016 se ve zrekonstruovaném zámku z roku 1578 nachází nové kulturně-historické centrum s výstavními prostorami, které ukazují nejstarší dějiny Libereckého kraje a propagují unikátní archeologické naleziště středoevropského významu a další významné památky regionu. V areálu zámku je k vidění expozice s unikátními archeologickými nálezy z doby bronzové, které pocházejí z okolí Příšovic a Svijan, dále zrekonstruovaný interiér zámku včetně kaple s restaurovanými stropními freskami, menší expozice o podzemí Libereckého kraje či pivovarnická a lázeňská miniexpozice.