Legendární Čtyřlístek má své muzeum na zámku v Doksech

14. červenec 2023, 10:38
Legendární Čtyřlístek má své muzeum na zámku v Doksech

Není tajemstvím, že předobraz komiksu našel Jaroslav Němeček v Doksech a v jejich blízkém okolí, neboť nejedno bystré oko určitě poznalo, že Třeskoprsky jsou Doksy, Blaťák Máchovo jezero a Bezzub je hrad Bezděz.

A právě proto v Doksech vzniklo první muzeum věnované tomuto komiksu, Muzeum Čtyřlístek. V současné době muzeum naleznete ve druhém patře dokského zámku. Je zde stálá expozice věnovaná vývoji komiksu Čtyřlístek. Dozvíte se zde, jak tento komiks krůček po krůčku vznikal a jak se takový komiks vlastně tvoří. Raritou muzea je mimo jiné i to, že se zde můžete setkat se všemi postavičkami v téměř životní velikosti. Ti nejmenší zde mají prostor pro kreslení a hrátky, starší pro besedy a přednášky.

Jak to všechno začalo

Historie čtyř přátel Fifinky, Bobíka, Myšpulína a Pindi začala v roce 1969, kdy se v redakci nakladatelství Orbis objevil 24letý Jaroslav Němeček s prvním příběhem, nazvaným Vynález prof. Myšpulína. Původně vůbec nepočítal s tím, že by příhody Čtyřlístku mohly mít nějaké pokračování, ale velký zájem čtenářů si vynutil další díly. Sešity Čtyřlístek vycházely nejdříve jen jako dobrodružství Fifinky, Bobíka, Pindi a Myšpulína. Později byly provázeny dalšími komiksovými seriály, a tak se připojili i noví hrdinové: Alenka a Vašek, Polda a Olda, Strašidelný pradědeček, Káťa a Škubánek, Sherlock Holmes, Příběhy profesora Semtamťuka, Koumes a mnoho dalších. Již několik let je součástí každého čísla i některá z příhod dinosaura Rexíka.

Prohlídky muzea Čtyřlístku

Chcete se seznámit s komiksem Čtyřlístek nebo zavzpomínat na dětství? Tak neváhejte a navštivte toto muzeum a vydejte se na individuální prohlídku. Pro zájemce a početnější skupiny muzeum nabízí komentované prohlídky. Stačí si včas rezervovat termín přes rezervační systém a průvodce vám bude v domluvený termín k dispozici. Je zde také možnost objednání prohlídek pro školy a dětské kolektivy.

Naučná stezka "Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku"

Vydejte se společně s Fifinkou, Bobíkem, Myšpulínem a Pinďou na výlet kolem komiksového rybníku Blaťáku. Navštívíte zajímavé skalní útvary, dozvíte se nejeden zajímavý příběh, a to nejlepší vás čeká na konec, nechte se překvapit.

Vydejte napříč městem a najděte úkryt Zádrhela!

Je zde pro vás připravena zábavná poznávací geo-lokační hra. Stačí si zakoupit hrací mapu v infocentru na zámku v Doksech nebo přímo v Muzeu Čtyřlístek a vydat se po stopách Kazimíra Zádrhela. Pravidla jsou jednoduchá.

Navštivte také čtyřlístkovský obchůdek

V nabídce naleznete trička s motivy Čtyřlístku, plyšové postavičky Fifinky, Bobíka, Myšpulína či Pindi, školní potřeby, puzzle a karty a hry. Seženete zde také aktuální vydání časopisu Čtyřlístek, knihy, stolní hry, pamětní mince, turistickou známku či vizitku nebo CD s mluvenými příběhy Čtyřlístku a DVD s filmem Čtyřlístek ve službách krále a Velké dobrodružství Čtyřlístku. 

Tak neváhejte a navštivte toto unikátní muzeum a obchůdek, vybere si zde každý.

Muzeum Čtyřlístku Doksy

adresa: Valdštejnská 183, 472 01 Doksy
telefon: +420 773 556 211
e-mail: [email protected]

www.muzeumctyrlistek.cz

20.7.2024, 20:30 – 22:30
Divadelní komedii pod širým nebem, Strašidlo cantervillské, uvedeme i v sedmé letní divadelní sezóně roku 2024!!!! V rámci uměleckého... více
1.1.2024 – 31.12.2024, 23:59
V muzeu je stálá expozice věnovaná vývoji komiksu Čtyřlístek. Dozvíte se zde, jak tento komiks krůček po krůčku vznikal a jak se... více