Sezóna v Národopisném muzeu

5.10.2023 – 11.4.2024, 23:59

Přijďte se do Národopisného muzea naučit upéct dušičkové pečivo, staročeské vánoční cukroví, vánočku nebo třeba fermentovat listy rostlin pro výrobu lahodného podzimního čaje. 

Cena vstupenky: 500 Kč

Lektorka Alena Anežka Gajdušková vás provede rokem našich babiček. Každý měsíc vás v Národopisném muzeu čeká odpolední workshop, během kterého se naučíte vařit tradiční pokrmy a nápoje typické pro dané roční období. 

Alena Anežka Gajdušková (1971) je zahradní designérka jedlých permakulturních a přírodních zahrad, sběratelka a ctitelka domácích tradic a výrobních postupů našich babiček a prababiček. Znovuobjevitelka starých kulinářských receptů v souladu se zdravou výživou a trvalou udržitelností, lektorka a učitelka. Od roku 2018 je pravidelným hostem pořadu České televize Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Je hlavní autorkou knih Encyklopedie soběstačnosti I. a II. a autorkou knih Domácnosti našich babiček I. a II., Pečeme chleba z kvásku, děláme domácí těsta, Uchováváme potraviny bez elektrické energie, spoluautorka knih Staročeský perník a Vánoce a Velikonoce našich babiček. www.pozemskazahrada.cz

Program:

  • 5. 10. 2023 | Dary přírody
    Využijme vrcholnou sezónu zrajícího ovoce a plodů divokých dřevin. Naučíme se, které listy planých bylin jsou ideální pro přípravu lahodného čaje vhodného pro každodenní pití. Čím se dá takový čajový základ vylepšit? Jak využít v kuchyni nejen celé ovoce, ale i slupky, jádřince a výlisky? Připravíme si i pravá ovocná povidla pečená v elektrické troubě.
  • 2. 11. 2023 | Dušičkové obřadní pečivo 
    Právě tento den si připomínáme památku všech zemřelých, Dušičky. Nastává nejtemnější období roku, chladné a pošmourné počasí. Popovídáme si o zvycích našich předků vázaných k těmto dnům a stejně jako oni si při této příležitosti upečeme rituální pečivo tzv. kosti a dušičky. Uvaříme si a ochutnáme teplý, sladký nápoj z piva, který bývával velmi oblíbený. 
  • 7. 12. 2023 | Staročeské vánoční cukroví 
    V těchto dnech začíná čtyřtýdenní období adventu, období klidu, rozjímání a ztišení, ale také příprav na Vánoce. My se během odpoledne naučíme péct nejen černé duše, neboli sádlovky, ale i vánoční oplatky a kořeněné křehtíky. 
  • 14. 12. 2023 | Máslová vánočka 
    Vánoce se blíží, proto je nejvyšší čas naučit se péct máslovou vánočku ze šesti pramenů, s mandlemi a rozinkami tak, jak jí na konci 19. století pekla Bohumila Jermářová, známá autorka kuchařek. 
  • 1. 2. 2024 | Masopustní veselí 
    Masopustním obdobím začíná dlouhé vítání jara, které bylo zpestřeno mnoha lidovými veselicemi. Pojďme si společně upéct a ochutnat tradiční pochoutky – kynuté škvarkové placky a boží milosti. A víte, co pantátové i panímámy měli v oblibě ještě? Dobrou kmínku či kontušovku, proto si recept na likér odnesete také. 
  • 7. 3. 2024 | Tradiční postní pokrmy 
    Masopust je za námi a čeká nás doba usebrání, odříkání a čekání na Velikonoce. Péct pečivo "chudé rytíře" nebudeme, ale uvaříme si, i když postní, přesto chutnou lepenici a sladké bramborové patenty s mákem. 
  • 28. 3. 2024 (Zelený čtvrtek) | Velikonoce 
    Když zelený čtvrtek, tak si podle tradice uvaříme zelené pokrmy. Polévku brčálku ze šťovíku a kopřivovou nádivku, z naší moderní kuchyně vyzkoušíme pesto z medvědího česneku na domácí bagetě. 
  • 11. 4. 2024 | Přišlo jaro do vsi 
    Malé překvapení na závěr – dobroty, které si budeme v dubnu připravovat, sestavím až podle počasí, které bude aktuálně panovat, stejně jako hospodyňky kdysi.

Začátek vždy v 17:00 h, cena jednoho workshopu 500 Kč.
Informace: 
Kateřina Musílková, [email protected]

Do 5 pracovních dnů od vyplnění elektronické přihlášky (níže na stránce) Vám zašleme na e-mail závazné potvrzení rezervace místa na workshopu a variabilní symbol k uhrazení ceny workshopu na účet muzea. Přihláška nabývá své platnosti v momentě připsání platby na účet Národního muzea. Platbu je nutné uhradit do 7 dnů od obdržení variabilního symbolu, v opačném případě Vaše rezervace propadá.