Letnice - národopisný pořad ve skanzenu Muzea lidových staveb v Kouřimi

28.5.2023, 10:00 – 17:00

Víte, že o letnicích chodili po vesnicích v průvodu král, králka, plampač, rytíři a kat? V každé chalupě si zatančili s dcerkou, dostali koláče a připili si pálenkou. Netušíte, o co jde? O letnice.

Letnice jsou Svatodušní svátky, které se slaví padesát dní po Velikonocích. Boží hod svatodušní letos připadá na neděli 28. května. Ten den je v Muzeu lidových staveb v Kouřimi připraven národopisný pořad Letnice. Podrobnosti: www.facebook.com/events/124306043946316.

Lidové tradice spojené s letnicemi měly různou krajovou podobu – do dnešních dob se na Moravě zachovala jízda králů, obdobné obyčeje však bývaly i v českých zemích. Měly podobu hry na krále, pořádané svobodnými mládenci na Svatodušní pondělí. Návštěvníci skanzenu budou moci takzvanou králenskou obchůzku vidět v podobě zrekonstruované podle historických pramenů.

Součástí pořadu bude i obřad otevírání studánek. Připraveny jsou rukodělné dílny pro děti, dětské vesnické hry i odborné besedy. S muzejním zahradníkem Martinem Spěváčkem se návštěvníci seznámí s bylinami z našich zahrádek.
Nebudou chybět tradiční pokrmy: „kosmatice“ z černého bezu a „boží milosti“, připravované na plotnách historických sporáků.
V interiérech jednotlivých chalup je připravena výstava Zelené svátky, zaměřená na tradici letnic a dalších svátků pozdního jara. Historici a etnografové Regionálního muzea v Kolíně k ní podají výklad a zodpoví dotazy.