Domácí umění aneb To jsme doma měli taky - Městské muzeum Žebrák

15.4.2023, 9:00 – 29.10.2023, 17:00

Letošní sezónní výstava v Městském muzeu v Žebráku představuje jedinečný fenomén domácího umění, které se rozvíjelo v době socialismu ve 2. polovině 20. století a podnítilo zálibu lidí v kutilství i v tvorbě vlastních dekorací do domácnosti.

Cena vstupenky: 60 Kč

Prohlídka výstavy vám možná oživí nostalgickou vzpomínku na dětství či mládí, na prázdniny u babičky, návštěvy u sousedů nebo i na vlastní domov. Stále nás překvapuje, jak široký byl inspirační zdroj lidové fantazie, kolik neskutečných věcí bylo možné učinit z převážně odpadového materiálu.

Doprovodný program:

Sobota 27. května od 9 do 15 hodin – plstění

Pátek 2. června od 18 do 21 hodin

Výzva k veřejnosti:

Máte doma dekorační předměty vyrobené členy rodiny, které ve vás vyvolají příjemné vzpomínky či zajímavé zážitky? Užíváte výrobky nejen k potěše ale též k užitku jako lampičky, stojánky, pouzdra či obrazy do místnosti? Nevíte co s nimi a litujete je vyhodit? Přijďte k nám do muzea a můžete svým příspěvkem rozšířit sbírku domácího umění.

Pro návštěvníky výstavy:

Pokud vás téma fenoménu domácího umění zaujalo, můžete hlasovat a vybrat nejoriginálnější předmět. Určitě budeme rádi také za volbu nejhezčího exponátu, který vás nejvíce zaujal. Do třetice nás velmi potěší, zda nám uvedete v duchu názvu výstavy „co jste doma měli taky“. Hlasovat můžete pomocí kartiček po prohlídce výstavy přímo v prostorách Městského muzea v Žebráku, o svoje dojmy a fotografie se můžete podělit v příspěvku na facebookových stránkách Muzea Českého krasu.

KDE: Městské muzeum v Žebráku, Náměstí 89, Žebrák