Výstava Invazní škůdci a choroby rostlin kolem nás - NZM Valtice

1.4.2023 – 31.10.2023, 23:59

Zajímavou panelovou výstavu připravili pracovníci Ústředního a kontrolního ústavu zemědělského a v Národním zemědělském muzeu Valtice bude k vidění od dubna do konce října 2023.

Cena vstupenky: 150 Kč
Jak se křísek révový potkal s fytoplazmou...aneb invazní škůdci a choroby kolem nás

Výstava o nezvaných vetřelcích, známých i méně známých příkladech jejich invazí na náš kontinent a o možnostech, jak se jim bránit.

Náš svět je propojenější víc než dřív. Globalizace stírá odlišnosti nejen mezi kulturami; s intenzifikací světové dopravy i zemědělství se víc a víc snižuje biodiverzita v živočišné i rostlinné říši. Drobné organismy, které společně s lidmi, zvířaty či zbožím cestují napříč kontinenty, úspěšně obsazují nové niky a představují pro cílové oblasti nečekané hrozby.

Výstava Invazní škůdci a choroby kolem nás vás seznámí se zdánlivě nenápadnými škůdci a chorobami, z nichž někteří dnes v Evropě ovlivňují zemědělskou prosperitu či dokonce krajový ráz celých regionů. Na známých i méně známých příkladech jsou ukázané rychlosti i způsoby, kterými se invazní organizmy dokáží šířit evropským kontinentem. V jejich "osobních kartách" se dozvíte řadu zajímavostí z jejich života. Zjistíte zde, jak je možné zavlečení nebezpečných škůdců a chorob předcházet i jak se lze zapojit do monitoringu jejich výskytu v rámci občanské vědy.

  • Jste milovníkem vlašských ořechů? Pruhovaná moucha vrtule ořechová bohužel také. Objevila se u nás poprvé v roce 2017 a dnes se vyskytuje téměř po celém našem území. Za zčernalými ořechy pod vzrostlými ořešáky hledejte právě ji.
  • Zavíječ zimostrázový, krásný 4 cm velký motýl s nezaměnitelným zbarvením s asijským původem, vyletěl v roce 2007 z dovezeného keře okrasného zimostrázu kdesi v Evropě a už tu zůstal. Za několik let změnil nejen chování zahradních architektů, ale vzhled mnoha zámeckých parků, včetně toho našeho na Kačině.
  • Bakterie Xylella fastidiosa patří mezi nejvýznamnější rostlinné patogeny současnosti. Původem z Ameriky, šíří se jižní Evropou a stojí za vykácením milionů olivovníků ve Středomoří. Neexistuje proti ní jiná ochrana, než totální likvidace napadených hájů.
  • Zlaté žloutnutí révy (Grapevine flavescence dorée phytoplasma), noční můra evropských vinařů, se v roce 2021 poprvé vyskytlo i na území České republiky. Bez objevení účinné ochrany hrozí dnes Evropě ztráta řady pěstovaných odrůd.