Expozice Království včel na zámku Kačina

25.3.2023, 9:00 – 30.12.2023, 17:00

Expozice Království včel na zámku Kačina představuje jednotlivé varianty obydlí tohoto pracovitého hmyzu. Návštěvníci mají možnost odhalit rozmanitost a tajemství včelích úlů a zjistit, jak se včelám bydlí na zámku.

Cena vstupenky: 100-180 Kč

Některé roje obývají krásně vyřezávané a zdobené historické včelí úly zvané kláty, jiné bydlí spíš v šedivých panelácích. Stejně jako ve světě lidí, najdeme i mezi včelími úly malé popelky připomínající prosté chaloupky. V proskleném funkčním úlu mohou návštěvníci nahlédnout včelám téměř „do kuchyně“.

Nejcennějším exponátem expozice je úl zdobený reliéfem Narození Páně, který byl pravděpodobně určen pro dvě včelstva. Reliéf představující narození Páně má tři pásy, v horním je anděl, ve středním sv. Josef a Panna Maria s Jezulátkem ve chlévě a ve spodním Tři králové. Je to dílo neznámého lidového řezbáře cca z 18. stol.

Že lidová tvořivost kvetla i před sto lety, dokládá další dřevěný úl, který byl pravděpodobně vyroben, tedy předělán, z původní vyřezávané dřevěné sochy sv. Anežky. Socha pochází z 18. století, na úl byla upravena někdy počátkem století dvacátého.

V expozici jsou k vidění i pomůcky včelařů, raritou je demonstrační pomůcka Františka Hrušky, na níž v roce 1865 předvedl princip svého vynálezu – medometu – na mezinárodním sjezdu včelařů v Brně.

Součástí expozice je i venkovní instalace pravděpodobně nejstaršího úlu. Jedná se o tzv. desaterák, který nese název podle počtu včelstev, pro která byl úl pořízen. Na úlu se nachází vročení 1673 a původní nápis „JESUS MARIA“ – každé písmeno nápisu označovalo jedno včelstvo. Úl hrál symbolickou roli, neboť se nacházel v zahradách fulneckého kláštera a vázalo se k němu místní podání, že v úlu včelařil J. A. Komenský.

První část expozice je věnována zejména včelím obydlím – úlům, druhá nabízí včelín, jehož součástí je i pracovna včelaře. Včelíny, dřevěné či zděné stavby pro několik včelstev, umožňují chránit úly před nepřízní počasí. Zároveň zde včelař může pracovat se včelstvem i v horším počasí. Některé typy včelínů jsou také pojízdné, včelaři tak mohou přejíždět se včelínem tam, kde je snůška bohatá.

Expozice nezapomíná na dětského návštěvníka, který si interaktivní formou prohloubí znalosti z včelího světa. Pro děti tak je kromě dětského koutku k dispozici dřevěná hra ve tvaru včelího plástu. Včelí buňky obsahují obrázky se včelí tematikou a úkolem dětí je jednotlivé buňky zavíčkovat správně tak, aby text na víku odpovídal konkrétnímu obrázku.

Součástí expozice je i venkovní instalace čmelína, kde můžete nahlédnout pod pokličku života příbuzných včel – čmeláků.

Expozice je přístupná v rámci 1. prohlídkové trasy.