Jícha, kaše, zvěřina, nadívané veveřice: jak se vařilo ve středověku - Muzejní akademie
12.4.2023, 9:00 – 11:00
V souvislosti se studiem každodenního života ve středověku a raném novověku se v této přednášce dotkneme problematiky stravování, vaření, kuchařského vybavení a do určité míry i stolování v průběhu vrcholného středověku a novověku. V tomto exkurzu doslova nakoukneme pod pokličku v kuchyních na středověké vesnici, v měšťanské domácnosti či do jídelny hradního pána. Na základě dochovaných archeologických i archivních pramenů poukážeme na chutě a způsoby, které se od těch dnešních poměrně značně lišily. V závěru se budeme věnovat sbírkám českých kuchařských receptů, které předcházejí vydání monumentálního díla M. D. Rettigové.
Přednáší Jan Musil
Vstupné 50 Kč
Přednáškový sál Zámku Pardubice
Vstupné 50 Kč
Přednáškový sál Zámku Pardubice