Městské muzeum a galerie Polička

9. únor 2024, 22:06
Městské muzeum a galerie Polička

Muzeum v Poličce vždy nabízí něco zajímavého … krátkodobé výstavy různorodých témat oživené řadou aktivit, moderní interaktivní expozice, prohlídku Rodné světničky Bohuslava Martinů ve věži kostela sv. Jakuba anebo možnost projít se po zachovalých středověkých hradbách! V Poličce se bude líbit dospělým i dětem!

Vyhlídka u Martinů

Se jménem Bohuslava Martinů je neodmyslitelně spjaté unikátní, romantické, i když pro život trochu nepraktické místo – malá světnička ve věži kostela sv. Jakuba v Poličce. Zde se 8. prosince 1890 budoucí slavný hudební skladatel narodil. Jak se žilo rodině Martinů ve výšce 36 metrů nad zemí? Poznáte to sami, pokud vystoupáte po 192 schodech do světničky a také na vyhlídkový ochoz kostelní věže, odkud pověžný ve dne i v noci střežil město proti ohni a nebezpečí. Poličku odtud uvidíte jako na dlani! Z úctyhodné výšky se vám představí hlavní náměstí s barokní radnicí. Na vlastní oči také uvidíte celý prstenec středověkých městských hradeb s devatenácti věžemi, které už několik staletí „chrání“ historické centrum Poličky.

Unikátní středověké hradby

Chcete si prohlédnout Poličku ze stejných míst jako strážci a obránci města v dobách středověku? Stačí vystoupat na gotické hradby, které patří mezi jedny z nejzachovalejších ve střední Evropě. Mohutné městské opevnění ze 14. století dokázalo v minulosti odradit mnohé nepřátele od útoku na královské věnné město, které založil Přemysl Otakar II. ve 13. století. Hradby o výšce 10 metrů a šířce 2,5 metru zesiluje devatenáct půlkruhových věží. Vystoupat na poličské hradby můžete v rámci komentované prohlídky s průvodci z muzea, součástí které je i návštěva interaktivní expozice o historii města.

https://www.youtube.com/shorts/QaMNn6YZves

Městské muzeum a galerie Polička

adresa: Tylova 114, Polička 57201
telefon: +420 461 723 855
e-mail: [email protected]

https://cbmpolicka.cz

5.3.2024, 0:09 – 7.4.2024, 0:16
Letos ve třídě B. Martinů uvidíte velikonoční výstavu kraslic – malých uměleckých dílek. Zdobení vajec má určité zákonitosti;... více