MeetFactory - Galerie Kostka: Jakub Hošek: Clairvoyant

3.3.2023, 20:00 – 14.5.2023, 22:00

Sólová výstava Clairvoyant Jakuba Hoška v Galerii Kostka představí výběr jeho prací za posledních cca 10 let. Hošek do své tvorby zahrnuje abstrahované či textové vizuální obtisky fenoménů a znaků vycházejících z městských subkultur, jejichž neustále se měnící formální jazyk transformuje do své vlastní malířské identity.

Jako neustálý pozorovatel i aktér progresivních směrů stál Jakub Hošek zároveň v (nejen) českém kontextu na samém počátku nyní vlivného (mikro) trendu, který je nazýván novým romantismem či emo romantismem. Právě jeho obrazy, které původně vychází z postinternetové estetiky, vytváří narativní pojetí komiksově-hororových příběhů, které v sobě neskrývají varovné prvky environmentální krize a antropocénní apokalypsy. Přestože byl Jakub Hošek v minulosti dlouhodobým rezidentem v MeetFactory, bude se jednat o jeho zdejší první sólovou výstavu. Ta je zároveň zamýšlena jako tematický ekvivalent ke kolektivní přehlídce Kingdom of Hex, která bude souběžně probíhat ve velké galerii.
 
Jakub Hošek (*1979) je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze, kde studoval v ateliéru malby pod vedením Vladimíra Skrepla. Jeho tvorba v sobě propojuje kaligrafické techniky se street artovým chaosem a grafickým designem. Patrný je vliv komiksu, hudebních plakátů či obalů alb. Obrazy vytváří pomocí vyplňováním ploch a překrýváním tvarově složitých šablon, které často přetváří v nástěnné objekty. Autor je součástí pražského kolektivu A. M. 180 propojujícího hudební a výtvarnou scénu. Jakub Hošek je držitelem vídeňské Strabag Art Award, objevil se ve finále ceny STARTPOINT a získal třetí místo v Ceně kritiky za mladou malbu a v letech 2005 a 2007 byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Absolvoval několik rezidenčních pobytů včetně MeetFactory, MMCA v Soulu nebo v newyorském institutu ISCP. Na Akademii výtvarných umění v Praze je společně s Josefem Bolfem a Nik Timkovou vedoucím ateliéru Malba III.
 
V Galerii MeetFactory souběžně proběhne vernisáž skupinové výstavy Kingdom of Hex