Tip na výlet - Kroměříž - Zlínský kraj

24.2.2023 – 24.2.2024, 23:59

Kroměříž se ncahází ve Zlínském kraji a to na řece Morava. Centrum města je plné historických památek zajímavých zákoutí, kouzelných uliček a podloubí. Najdete tu také zámek a památky v UNESCO.

Zámek a jeho zahrady

Zámek Kroměříž patří mezi nejvýznamnější barokní památky na Moravě. Je jednoznačně jednou z hlavních dominant města a turistických cílů návštěvníků. Skvěle zapadá do krajiny a svou architekturou vás ohromí. Zahrady a umělecké sbírky patří k nejhodnotnějšímu kulturnímu dědictví naší země.  Zámek i zámecké zahrady jsou zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.  Při procházce Podzámeckou zahradou se setkáte s živou přírodou a voliérami se zvířaty. Romantický dojem dotváří síť vodních kanálů a rybníků, několik drobných staveb a sochařská výzdoba. Je zde vysázeno přes 200 druhů vzácných stromů z různých koutů světa. Při procházce zahradou můžete narazit na volně se procházející pávy. Je zde totiž Zookoutek Kroměříž, ve kterém je dále k vidění i makak červenolící a pavián pláštíkový. Naleznete zde také domácí zvířata jako jsou králicí, kozy a osli. Ve výběhu můžeme pozorovat daňka skvrnitého. Podzámecká zahrada je ideální místo na procházku, děti se tu vyběhají, a pak si mohou odpočinout na některé z laviček.

Kroměřížská Květná zahrada, známá také jako Libosad, patří mezi nejdůležitější zahradní díla na světě. Jedná se o vskutku krásnou zahradu, ve které naleznete dva labyrinty, nádrže s fontánami a rybami a několik zajímavých staveb. V samém srdci zahrady naleznete osmibokou rotundu s bohatou vnitřní štukovou výzdobou, která vás naláká Foucaltovým kyvadlem, které demonstruje otáčení planety Země. 

Muzea, která nesmíte vynechat

Film Legends Museum je unikátní projekt svého druhu v Evropě. V muzeu je připravena sběratelská expozice detailně propracovaných exponátů různých měřítek v jedinečném světě nejslavnějších filmových, komiksových a pohádkových hrdinů. Najdete zde malé figurky, ale taky figurky v životní velikosti.

Železniční muzeum KDM v Kroměříži naleznete v areálu lokomotivního depa a točny na vlakovém nádraží. Můžete se tu alespoň na chvíli stát železničářem či si vyzkoušet práci signalisty nebo se proměnit v průvodčího.

Muzeum Kroměřížska sídlí na Velkém náměstí. Celoročně si zde můžete prohlédnout stálé expozice.  Muzeum opečovává rozsáhlé sbírky oborů archeologie, historie, národopisu, dějin umění a přírodních věd.

Architektonické krásy a památníky

Kanovnické domy ze 17. století byly postaveny na místě původní šatlavy a menších domků řemeslníků. Jedná se o pět vzájemně propojených domů. Jistě patří k nejhodnotnějším architektonickým perlám Kroměříže.

Barokní kostel sv. Jana Křtitele patří k nejkrásnějším památkám 18. století na Moravě, rozhodně ho nesmíte při toulkách Kroměříží minout. Kostel svatého Mořice je zas jednou z největších gotických staveb u nás. Další sakrální stavbou je pravoslavný kostel svatého Cyrila a Metoděje, který patří mezi mladší stavby ve městě. Byl dostavěn jako památník padlých ve druhé světové válce.

Max Švabinský se řadí mezi nejvýznamnější kroměřížské rodáky. V šesti sálech památníku se lze seznámit s jeho tvorbou. Jednou z kroměřížských zajímavostí jsou čtyři mozaikové lunety tohoto malíře a grafika.

Vydejte se za zábavou

V domě, kde nyní naleznete zrcadlové bludiště, měla před více než 100 lety sídlo kavárna a kinematografické divadlo. V současnosti se zde ve dvou podlažích nalézají zrcadlová bludiště. Najdete zde křišťálové bludiště tvořené 200 zrcadly a čirými skly, dále pak klasické zrcadlové bludiště s 80 zrcadly. Můžete se také díky optickým klamům pobavit různými kaleidoskopy či se podívat do nekonečné studny.

Naučná stezka v kroměřížském lesoparku Barbořina vás seznámí s tím, kdo v lese žije, čím se živí, co tam lze v najít a také s tím, co do lesa nepatří. Zabaví malé i velké.

A pokud chcete zažít trochu romantiky, můžete se zúčastnit jedné z pravidelných plaveb po řece Moravě na úseku Kromeříž-Bělov. 

Zajímavá místa v okolí

Nedaleko se nachází zámek Napajedla, který je barokní perlou na rozmezí regionů. Návštěvníky láká svou nevšední atmosférou. Muzeum Napajedla vám nabídne interaktivní a poutavé historické expozice. Disponuje moderním sálem, ve kterém se výstavy střídají.

Zavítejte také do Velehradu, kde na vás čeká bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Toto místo přesahuje duchovní, náboženské a kulturní dědictví. Jedná se o cenný klenot moravského baroka. Nedaleký hrad Buchlov je zase nejvýraznější dominantou moravského Slovácka, spolu s kaplí svaté Barbory utváří oddechové a kulturní prostředí této oblasti.